Jablečný koláč - postup přípravy
Zbývá vám ve spíži několik jablek ze sklizené úrody? Pak není nic snazšího, než se pustit do přípravy křehkého a šťavnatého koláče, který okouzlí kdejakého mlsouna. Radost z něj budou mít nejen děti, ale i dospělí. Pochutnat si na dezertu můžete jak u snídaně, tak při svačině. Hodit se bude i k pohoštění návštěvy.
Ingredience
V míse si nejprve vyšlehejte změklé máslo se žloutky, pak přidejte i 30 gramů moučkového cukru, 10 gramů vanilkového cukru a špetku soli. Do směsi dále vsypte hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte nelepivé měkké těsto. To zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na cca půl hodiny. Mezitím si připravte náplň.
Nyní si do velkého hrnce nastrouhejte nahrubo loupaná jablka. Pak je zasypte 50 gramy moučkového cukru, přisypte citronovou kůru a provařte na středně velkém plamenu 15 minut za stálého míchání. Nakonec jablíčkovou směs odstavte z plotny a pokračujte v přípravě korpusu na koláč. Vychlazené těsto vyjměte z lednice a vyválejte na tenčí plát.
Z něj vykrojte kulatou podstavu podle formy a vložte na její dno (nezapomeňte vystlat pečícím papírem). Ze zbytků těsta pak vytvořte kraje koláče. Korpus dejte péct na 10 minut při 180 stupních Celsia. V další fázi si vyšlehejte v míse bílky do tuhého sněhu společně s citronovou šťávou a špetkou soli. Také ochuťte moučkovým a vanilkovým cukrem, který vám zbyl.
Až se korpus upeče, vyndejte ho z trouby a na něj naneste jablečnou náplň přes kterou navrstvěte bílkový krém. Takto koláč pečte ještě dalších 30 minut při stejné teplotě.
Upečený koláč z jablek podávejte například se zakysanou smetanou. Skvěle jej doplní i šálek kávy, kakaa, nebo čaje. Přejeme vám dobrou chuť.