Jablečný koláč z kynutého těsta - postup přípravy
Oslňte svou rodinu i hosty nadýchaným jablečným koláčem! Díky následujícími receptu připravíte skutečně neodolatelné kynuté těsto, které se bude rozplývat na jazyku každého strávníka. Sladké pečivo tohoto typu můžete jíst kdykoliv se vám zachce. Vydrží i řadu dní čerstvé.
Kynuté těsto
Náplň
Nejprve se pusťte do přípravy těsta. K tomuto účelu vám dobře poslouží pevný sáček. Do něj jako první nasypte hladkou mouku, pak přidejte sušené droždí, sůl, vanilkový cukr, krupicový cukr, vejce a nakonec přilijte i teplé mléko, rozpuštěné máslo a vše promíchejte.
Nezapomeňte předtím sáček pečlivě uzavřít. Až ze všech surovin vypracujete homogenní těsto, uložte ho na hodinu kynout (na teplé místo).
Kompletace jablečného koláče a jeho pečení v troubě
Po vykynutí vyjměte těsto z obalu a rozprostřete na plech s pečícím papírem. Překryjte ho utěrkou a nechte ještě dokynout asi půl hodiny. Nakonec připravte náplň. Jablka si oloupejte, pokrájejte na kostičky a ovoce poklaďte rovnoměrně na těsto.
Na jablka nastrouhejte nahrubo studené máslo a posypte krupicovým cukrem po celé ploše. Takto dejte koláč péct do předehřáté trouby na 25 minut při teplotě 180 °C.
Servírování jablečného koláče
Upečený jablečný koláč vyjměte z trouby, posypte dle libosti moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte pokrájený na stejně velké porce. Hodit se bude k pečivu šálek kvalitní kávy, čaj, kakao i mléko. Doplnit porci lze i o kopeček vanilkové zmrzliny či sladký tvaroh. Přejeme vám dobrou chuť.