Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodová roláda se smetanovým krémem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jahodová roláda se smetanovým krémem - postup přípravy

Hledáte-li jednoduchý recept na dezert, připravte si jahodovou roládu, která je vláčná díky smetanovému krému. V roládě najdete také jahodový džem, který pokrmu dodává svěžest.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Korpus

Jahodový džem

Šlehačková náplň

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte korpus smícháním mléka, oleje, vaječných žloutků, vanilkového aromatu a potravinářské barvy. Do vzniklé směsi prosejte dortovou mouku a směs vyšlehejte do hladka. 

Tip: Místo dortové mouky můžete použít 70 g hladké mouky a 10 g kukuřičného škrobu.

2. KROK

V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky s cukrem a vytvořte tuhý sníh, jehož část vmíchejte do růžové směsi. Vše zamíchejte a vmíchejte do zbytku vyšlehaného sněhu.

Poznámka: Cukr přidávejte do bílků, za stálého šlehání, postupně.

3. KROK

Růžové těsto rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte jej v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 25–30 minut. 

4. KROK

Z korpusu sundejte pečicí papír tak, jak je ukázáno ve videu níže a nechte jej volně chladnout. Zatím připravte jahodový džem. 

5. KROK

Omyté jahody zbavené zelených částí rozkrojte na poloviny a vložte je do rendlíku, kde je smíchejte s cukrem a vařte je po dobu 5 minut. Po této době džem odstavte z tepla a vmíchejte do něj citronovou šťávu. 

6. KROK

Džem nechte vychladnout a připravte si náplň ze šlehačky. V míse smíchejte smetanu, kondenzované mléko, moučkový cukr a směs vyšlehejte v míse položené do druhé mísy s ledovou vodou. 

Tip: Místo kondenzovaného mléka můžete použít 40 g cukru.

7. KROK

Poznámka: Díky šlehání v míse, která je ponořená do jiné mísy s ledovou vodou, bude šlehačka dobře držet. 

8. KROK

Strany vychladlého korpusu nožem zarovnejte, korpus pomažte džemem a  následně na něj natřete část šlehačkového krému. 

9. KROK

Poznámka: Trochu krému si ponechte na závěrečné zdobení. Než roládu připravíte, zbytek krému vložte do lednice.

10. KROK

Korpus zarolujte, roládu zabalte do pečicího papíru a dejte ji chladit na 2 hodiny do lednice. Poté oba kraje rolády odřežte, aby byl dezert krásně zarovnaný a do cukrářského sáčku vlijte krém, kterým roládu ozdobte. 

Tip: Povrch krému můžete ozdobit kousky čerstvých jahod.

11. KROK

Sladkou a nadýchanou jahodovou roládu podávejte nakrájenou na kousky. 

Tip: Dezert chutná skvěle s voňavou kávou.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Thy Than

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů