Jahodová roláda se smetanovým krémem - postup přípravy
Hledáte-li jednoduchý recept na dezert, připravte si jahodovou roládu, která je vláčná díky smetanovému krému. V roládě najdete také jahodový džem, který pokrmu dodává svěžest.
Korpus
Jahodový džem
Šlehačková náplň
Nejprve připravte korpus smícháním mléka, oleje, vaječných žloutků, vanilkového aromatu a potravinářské barvy. Do vzniklé směsi prosejte dortovou mouku a směs vyšlehejte do hladka.
Tip: Místo dortové mouky můžete použít 70 g hladké mouky a 10 g kukuřičného škrobu.
V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky s cukrem a vytvořte tuhý sníh, jehož část vmíchejte do růžové směsi. Vše zamíchejte a vmíchejte do zbytku vyšlehaného sněhu.
Poznámka: Cukr přidávejte do bílků, za stálého šlehání, postupně.
Růžové těsto rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte jej v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 25–30 minut.
Z korpusu sundejte pečicí papír tak, jak je ukázáno ve videu níže a nechte jej volně chladnout. Zatím připravte jahodový džem.
Omyté jahody zbavené zelených částí rozkrojte na poloviny a vložte je do rendlíku, kde je smíchejte s cukrem a vařte je po dobu 5 minut. Po této době džem odstavte z tepla a vmíchejte do něj citronovou šťávu.
Džem nechte vychladnout a připravte si náplň ze šlehačky. V míse smíchejte smetanu, kondenzované mléko, moučkový cukr a směs vyšlehejte v míse položené do druhé mísy s ledovou vodou.
Tip: Místo kondenzovaného mléka můžete použít 40 g cukru.
Poznámka: Díky šlehání v míse, která je ponořená do jiné mísy s ledovou vodou, bude šlehačka dobře držet.
Strany vychladlého korpusu nožem zarovnejte, korpus pomažte džemem a následně na něj natřete část šlehačkového krému.
Poznámka: Trochu krému si ponechte na závěrečné zdobení. Než roládu připravíte, zbytek krému vložte do lednice.
Korpus zarolujte, roládu zabalte do pečicího papíru a dejte ji chladit na 2 hodiny do lednice. Poté oba kraje rolády odřežte, aby byl dezert krásně zarovnaný a do cukrářského sáčku vlijte krém, kterým roládu ozdobte.
Tip: Povrch krému můžete ozdobit kousky čerstvých jahod.
Sladkou a nadýchanou jahodovou roládu podávejte nakrájenou na kousky.
Tip: Dezert chutná skvěle s voňavou kávou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Thy Than