Jahodový cheesecake s citronovým želé - postup přípravy
Pochutnejte si na jahodovém cheesecaku, který vytvoříte snadno a bez použití trouby. Dezert vypadá luxusně a hodí se k servírování ve všední dny, ale také na oslavách.
Základ
Sýrový krém
Jahodový sirup
Smetanový krém
Poleva
Citronové želé
Sušenky vsypte do sáčku a pomocí válečku je rozdrťte na jemný prášek. K sušenkám vlijte rozpuštěné máslo a směs důkladně prohněťte.
Tip: Sušenky můžete rozmixovat také v robotu.
Směsí naplňte dno dortového ráfku vyplněného pečicím papírem a uhlaďte ji dohladka. Nyní si připravte náplň.
Ve větší míse smíchejte zakysanou smetanu se smetanovým sýrem, a jakmile se ingredience propojí, vmíchejte k nim cukr. V jiné misce smíchejte želatinu s mlékem, položte ji na misku s horkou vodou a nechte ji rozpouštět ve vodní lázni.
Následně želatinu vmíchejte ke smetaně a sýru. Jakmile se ingredience propojí, odložte misku bokem a nechte ji volně chladnout. Nyní si připravte jahody.
Jahody namočte do misky s vodou, omyjte je, odstraňte z nich zelené části a nakrájejte je na čtvrtky. V rendlíku následně smíchejte jahody s citronovou šťávou a cukrem a směs na mírném plameni zahřívejte přibližně 4–6 minut.
Poznámka: 13 jahod si ponechte bokem na závěrečné zdobení.
Po této době jahody rozmixujte ponorným mixérem a 80 g sirupu vlijte do krému. V jiné míse vyšlehejte smetanu s cukrem a následně ji vmíchejte do sýrového krému s jahodovým sirupem.
Poznámka: Zbytek jahodového sirupu si ponechte na závěrečné zdobení.
Směs vlijte do dortového ráfku se sušenkovým základem, přikryjte ho potravinovou fólií a dejte chladit na 1 hodinu do lednice. Zatím si připravte polevu.
V misce smíchejte vodu s želatinou, do druhé mísy nalijte horkou vodu a ve vodní lázni nechte želatinu rozpustit. 150 g jahodového sirupu přelijte do misky, kde ho smíchejte s želatinou a tekutinou polijte povrch jahodového cheesecaku.
Nakonec připravte citronové želé, kterým celý dort zakončíte. V misce smíchejte vodu s želatinou, do rendlíku nalijte horkou vodu, citronovou šťávu a cukr a směs zahřívejte na mírném ohni 1 minutu.
Rendlík odstavte z tepla a vmíchejte do něj želatinu. Rendlík ponořte do mísy s horkou vodou a ve vodní lázni nechte želatinu v tekutině rozpustit.
Jahody, které vám zbyly, omyjte, odstraňte z nich zelenou část a nakrájejte je na poloviny. Jahodami vyzdobte povrch dortu tak, jak je ukázáno ve videu níže a celý cheesecake zalijte polovinou množství citronového želé.
Poznámka: Po prvním zalití citronovým želé vložte dezert na 30 minut do lednice. Poté na něj vlijte druhou polovinu želé a chlaďte v lednici další 2 hodiny.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: HidaMari Cooking