Jahodový dort s vanilkovým krémem - postup přípravy
Chystáte pro člena rodiny narozeninovou oslavu? Pak by neměl chybět skvělý narozeninový dort! Nemusíte se však pouštět do složitých receptů. Oslavence i hosty potěší i jednoduchý jahodový dezert s vanilkovým krémem.
Těsto
Krém
Jahodová vrstva
Začněte tím, že si očistíte, omyjete a pokrájíte na menší kousky jahody. Ty pak vložte do mísy, zasypte lžící krupicového cukru, zakápněte citronovou šťávou a nechte marinovat asi hodinu.
Dále se pusťte do těsta, tj. v míse si promíchejte vejce spolu se solí, krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Dále přilijte i vinný bílý ocet, slunečnicový olej a nakonec vsypte i polohrubou mouku s kypřícím práškem. Ze všech surovin vypracujte hladké polotekuté těsto.
Nyní si k ruce vezměte kulatou či čtvercovou formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem. Na její dno vlijte připravené těsto a pečte jej v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20 až 25 minut.
Mezitím si připravte vanilkový krém. V menším rendlíku si rozmíchejte v mléce vanilkový pudink a také kukuřičný škrob s cukrem. Vše dejte zahřívat na střední plamen a míchejte do zhoustnutí. Nakonec pudink odstavte a zašlehejte do něj kousek másla.
Dále si sceďte marinované jahody a šťávu vlijte do rendlíku.
Také ji nařeďte 70 mililitry vody, přidejte kukuřičný škrob, lžíci cukru a svařte na mírnějším plamenu do zhoustnutí. Následně přidejte i jahody a odstavte ze sporáku.
V této fázi začněte s kompletací dortu. Na upečený piškot natřete vanilkový krém a na něj nalijte jahodový sirup s ovocem.
Takto dejte tuhnout do lednice na několik hodin.
Řádně ztuhlý a vychlazený dort s jahodami a vanilkovým krémem vyjměte z lednice, pokrájejte na stejně velké porce a podávejte s šálkem kávy, s čajem anebo s horkou čokoládou. Přejeme vám dobrou chuť.