Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak oloupat česnek snadno, rychle a bez zápachu na rukou?

Jak oloupat česnek snadno, rychle a bez zápachu na rukou? - postup přípravy

Česnek je hojně užívanou surovinou a obsahuje ho téměř každý recept na slané jídlo. Pokud už jste se ale dostali před výzvu oloupat víc stroužků česneku naráz, nejspíš jste zjistili, že se jedná o úkol velmi zdlouhavý, náročný a nepříjemný. A intenzivní odér vám na rukou často zůstane i celý týden. Naštěstí existuje jednoduchý a efektivní způsob, jak se loupání stroužků z paličky zhostit.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Super trik z Twitteru

Na sociální síti Twitter se objevil užitečný hack na loupání česneku způsobem, kterým můžete vyloupat celé hory stroužků, aniž byste se jich byť jen dotkli. Vaše ruce tak zůstanou bez česnekového odéru a práce vám půjde hladce jako po másle.




Jediné, co potřebujete, je palička česneku a krátký nožík, jehož ostří je spíše tupé než ostré. Podle recenzí lidí, kteří tento trik vyzkoušeli, platí, že čím kratší a tupější nůž použijete, tím lepších výsledků docílíte.

Jak oloupat česnek?

Vezměte celou paličku česneku a aniž byste ji loupali ze slupek, zabodněte ostří krátkého tupého nožíku doprostřed stroužku. Nakloňte ho lehce do strany, aby sám od sebe vyklouzl ze svého obalu. Pak napíchněte druhý a vylomte ho ze slupky směrem do uprázdněného prostoru po prvním stroužku.

A to je celé! Tímto způsobem pokračujte ve vyloupávání tak dlouho, dokud nezískáte tolik stroužků, kolik jich potřebujete.

A co se vším tím česnekem?

Česnek naložený v soli

Ingredience:

  • česnek – 500 g
  • sůl – 150 g

Stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem (případně semelte v mlýnku na maso) do hluboké misky. Přidejte sůl a společně obojí důkladně utřete vařečkou do homogenní pasty.

Připravte si čisté a vysterilizované zavařovací sklenice i s víčky, naplňte je česnekovou pastou se solí až po okraj a trochu ji upěchujte. Sklenice pevně uzavřete a uskladněte do lednice nebo do tmavého a studeného sklepa.

Není třeba sklenice zavařovat, díky soli se plíseň a hniloba česneku vyhne velkým obloukem. Pastu můžete použít třeba na pomazání langošů, anebo kamkoliv, kam patří česnek. Nezapomeňte pak pokrm nesolit.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů

\n

A co se v\u0161\u00edm t\u00edm \u010desnekem?

\n

\u010cesnek nalo\u017een\u00fd v soli

\n

Ingredience:

\n\n

Strou\u017eky \u010desneku oloupejte a prolisujte lisem (p\u0159\u00edpadn\u011b semelte v ml\u00fdnku na maso) do hlubok\u00e9 misky. P\u0159idejte s\u016fl a spole\u010dn\u011b oboj\u00ed d\u016fkladn\u011b ut\u0159ete va\u0159e\u010dkou do homogenn\u00ed pasty.

\n

P\u0159ipravte si \u010dist\u00e9 a vysterilizovan\u00e9 zava\u0159ovac\u00ed sklenice i s v\u00ed\u010dky, napl\u0148te je \u010desnekovou pastou se sol\u00ed a\u017e po okraj a trochu ji up\u011bchujte. Sklenice pevn\u011b uzav\u0159ete a uskladn\u011bte do lednice nebo do tmav\u00e9ho a studen\u00e9ho sklepa.

\n

Nen\u00ed t\u0159eba sklenice zava\u0159ovat, d\u00edky soli se pl\u00edse\u0148 a hniloba \u010desneku vyhne velk\u00fdm obloukem. Pastu m\u016f\u017eete pou\u017e\u00edt t\u0159eba na pomaz\u00e1n\u00ed lango\u0161\u016f, anebo kamkoliv, kam pat\u0159\u00ed \u010desnek. Nezapome\u0148te pak pokrm nesolit.

\n","aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":5,"bestRating":5,"worstRating":0,"ratingCount":4}}