Jak oživit včerejší pečivo, aby bylo vláčné a chutné - postup přípravy
Jistě se to stalo každému v životě už mnohokrát – koupili či upekli jste si rohlíky, chléb, muffiny či koláče, ale nespotřebovali jste je dostatečně rychle, než ztvrdly. Pokud zrovna nepotřebujete vyrobit strouhanku, můžete pečivo ještě oživit a dočasně obnovit jeho poživatelnost. Udělat to ale správně, abychom nedocílili pravého opaku, to chce už trochu umu.
Mikrovlnná trouba se hodí na měkké pečivo
Mikrovlnná trouba může ledacos zachránit, nepomůže ale vždy. Pro ohřev v ní se hodí veškeré pečivo, které je měkké, vláčné a uvnitř zůstává alespoň částečně vlhké, anebo je dostatečně tenké. Ohřívat tímto způsobem lze muffiny, koláče, sušenky, dorty nebo tortilly. Mikrovlny přeměňují vlhkost uvnitř pečiva v páru, díky čemuž se během zahřívání tyto produkty zvláčňují a změkčují.
Pro oživení pečiva v mikrovlnné troubě nastavte její výkon na 50 % a pečivo ohřívejte v krátkých intervalech po 8 až 10 sekundách. Poté ho vždy nechte pár vteřin odpočinout, zkontrolujte jeho teplotu a ohřev případně opakujte, dokud nebudete spokojeni. Pauza mezi ohříváním je nutná proto, že kvůli nerovnoměrnému ohřevu v mikrovlnné troubě je nutné nechat teplu čas, aby se „přerozdělilo“ do chladných částí pečiva.
Dejte pozor, abyste v mikrovlnné troubě nenechali pečivo příliš dlouho. Pokud ho přehřejete, bude suché, bez chuti a později ztvrdne. Při delšímu vystavení mikrovlnnému záření se může dokonce vznítit!
Ideální je klasická trouba
Pro většinu druhů pečiva je ideální volbou rozehřát ho v klasické troubě. Možná to bude trvat o pár minut déle než v mikrovlnce, výsledek bude nicméně mnohem chutnější. Dejte ale pozor, různé druhy pečiva je třeba ohřívat na jinou teplotu.
• Listové a filo těsto, koláče, rohlíky či housky je nejlepší jemně ohřát v troubě při teplotě kolem 100 až 120 °C
• Rychlejšího ohřevu docílíte nastavením teploty na 150 až 180 °C, často ale pečivo kontrolujte, abyste jej nespálili.
• Celé bochníky chleba, veky nebo bagety můžete ohřívat na 180 °C, čímž obnovíte jejich křupavou kůrčičku. Pokud ale toužíte po změkčení pečiva namísto křupavosti, zabalte ho do alobalu a nastavte troubu na 200 °C.
• Pokud je pečivo poněkud vysušené a nehodí se do mikrovlnné trouby, zabalte jej nejprve do suché papírové utěrky, tu obalte mokrou papírovou utěrkou a nakonec vše obalte alobalem. Takto vložte ztvrdlé pečivo do trouby rozehřáté na 200 °C a nechte ho péct 10 až 15 minut, během nichž spolehlivě změkne.