Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak oživit včerejší pečivo, aby bylo vláčné a chutné

Jak oživit včerejší pečivo, aby bylo vláčné a chutné - postup přípravy

Jistě se to stalo každému v životě už mnohokrát – koupili či upekli jste si rohlíky, chléb, muffiny či koláče, ale nespotřebovali jste je dostatečně rychle, než ztvrdly. Pokud zrovna nepotřebujete vyrobit strouhanku, můžete pečivo ještě oživit a dočasně obnovit jeho poživatelnost. Udělat to ale správně, abychom nedocílili pravého opaku, to chce už trochu umu.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mikrovlnná trouba se hodí na měkké pečivo

Mikrovlnná trouba může ledacos zachránit, nepomůže ale vždy. Pro ohřev v ní se hodí veškeré pečivo, které je měkké, vláčné a uvnitř zůstává alespoň částečně vlhké, anebo je dostatečně tenké. Ohřívat tímto způsobem lze muffiny, koláče, sušenky, dorty nebo tortilly. Mikrovlny přeměňují vlhkost uvnitř pečiva v páru, díky čemuž se během zahřívání tyto produkty zvláčňují a změkčují.

Pro oživení pečiva v mikrovlnné troubě nastavte její výkon na 50 % a pečivo ohřívejte v krátkých intervalech po 8 až 10 sekundách. Poté ho vždy nechte pár vteřin odpočinout, zkontrolujte jeho teplotu a ohřev případně opakujte, dokud nebudete spokojeni. Pauza mezi ohříváním je nutná proto, že kvůli nerovnoměrnému ohřevu v mikrovlnné troubě je nutné nechat teplu čas, aby se „přerozdělilo“ do chladných částí pečiva.

Dejte pozor, abyste v mikrovlnné troubě nenechali pečivo příliš dlouho. Pokud ho přehřejete, bude suché, bez chuti a později ztvrdne. Při delšímu vystavení mikrovlnnému záření se může dokonce vznítit!

2. KROK

Ideální je klasická trouba

Pro většinu druhů pečiva je ideální volbou rozehřát ho v klasické troubě. Možná to bude trvat o pár minut déle než v mikrovlnce, výsledek bude nicméně mnohem chutnější. Dejte ale pozor, různé druhy pečiva je třeba ohřívat na jinou teplotu.

• Listové a filo těsto, koláče, rohlíky či housky je nejlepší jemně ohřát v troubě při teplotě kolem 100 až 120 °C

• Rychlejšího ohřevu docílíte nastavením teploty na 150 až 180 °C, často ale pečivo kontrolujte, abyste jej nespálili.

• Celé bochníky chleba, veky nebo bagety můžete ohřívat na 180 °C, čímž obnovíte jejich křupavou kůrčičku. Pokud ale toužíte po změkčení pečiva namísto křupavosti, zabalte ho do alobalu a nastavte troubu na 200 °C.

• Pokud je pečivo poněkud vysušené a nehodí se do mikrovlnné trouby, zabalte jej nejprve do suché papírové utěrky, tu obalte mokrou papírovou utěrkou a nakonec vše obalte alobalem. Takto vložte ztvrdlé pečivo do trouby rozehřáté na 200 °C a nechte ho péct 10 až 15 minut, během nichž spolehlivě změkne.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů