Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak smažit na másle, aby se jídlo vždy podařilo

Jak smažit na másle, aby se jídlo vždy podařilo - postup přípravy

Máslo disponuje nezaměnitelnou chutí, díky níž získá každé jídlo na jemnosti. Je ale poněkud náročnější na zacházení, velmi snadno se totiž připaluje a začíná se z něj kouřit. V tu chvíli je lahodná chuť tatam, což je škoda, poradíme vám proto, jak smažit na másle tak, abyste předešli nechtěným nehodám.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyberte si kvalitní máslo

Na másle nešetřete, jinak kvalitní výsledek nelze zaručit. Příměsi různých ztužených rostlinných olejů totiž často způsobí nenávratné připálení pokrmu a znehodnocení vašeho kulinářského snažení. Při nákupu másla proto dávejte pozor na etiketu a vyhněte se těm, které obsahují příměsi margarínů.

2. KROK

Pozor na kouřový bod

Kouřový bod je teplota, kdy se látky z tuku začnou vypařovat a vytvářet dým. Jestliže ho máslo či jiný druh tuku dosáhne, začnou se látky v něm rozkládat a mohou tvořit nelibě páchnoucí a někdy i zdraví nebezpečné sloučeniny. Pokud se vám to přihodí, okamžitě odstavte pánev ze sporáku a použijte nový kousek másla.

3. KROK

Použijte přepuštěné máslo

Pokud se obáváte připálení mléčné bílkoviny v másle a vzniku charakteristického a velmi nepříjemného zápachu, dejte přednost přepuštěnému máslu, které možná znáte i pod názvem ghí. Nejedná se o nic nového, na přepuštěném másle běžně smažily už naše prababičky. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších tuků, které na smažení můžete použít.

Pokud si chcete přepuštěné máslo připravit doma, jednoduše jej za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a poté taveninu sceďte přes jemné sítko, utěrku či kousek gázy. Přelijte ho do uzavíratelné skleničky a uložte klidně při pokojové teplotě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů