Jak správně zamrazit zeleninovou směs na polévku - postup přípravy
Neustálé loupání, krájení a připravování zeleniny na polévku je nejen otrava, ale také to zabírá spoustu času. Zamrazené zeleninové směsi jsou tak ideálním řešením. Jsou neustále k dispozici a příprava jídla s jejich pomocí trvá nesrovnatelně méně času. Možná jste zvyklí kupovat takovou zeleninu v obchodě. Víte ale, že je to mnohem dražší, a navíc tak nemáte plnou kontrolu nad složením zeleninových směsí? Poradíme vám, jak si připravit směs vlastní.
Ingredience
Oloupejte cibuli, oškrábejte mrkev a papriku rozkrojte a zbavte ji jadřince, stopky i zbytků semínek a měkkých částí po semeníku. Cibuli nasekejte na jemné kostičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a papriku rozkrájejte na tenké nudličky. Ty rozkrájejte na menší kousky, abyste získali středně velké kousky.
Všechny ingredience vsypte do velké a hluboké mísy nebo hrnce a rukama nebo salátovou lžící je velmi dobře promíchejte, abyste vytvořili homogenní směs. Připravte si igelitové sáčky, nejlépe ty speciálně určené ke zmrazování potravin. Rozdělte do nich homogenizovanou zeleninovou směs.
Předtím, než sáčky uzavřete, z nich co nejlépe vymačkejte veškerý vzduch. Když uvnitř vytvoříte co největší vakuum, zavažte sáčky na uzel, označte je samolepicími etiketami s popiskem, že se jedná o zeleninovou směs na polévku (i když se to nezdá, po zamrazení totiž často není vůbec patrné, co za zásoby se uvnitř tajemných sáčků ukrývá).
Nejlépe uděláte, pokud do každého sáčku vložíte třeba jen dvě porce zeleniny. A to z toho důvodu, že když pak zeleninu rozmrazíte, je vhodné ji co nejrychleji spotřebovat a znovu ji nezamrazovat. Tím totiž utrpí celková konzistence a tím i chuť zmrazené zeleniny.
Když budete chtít zeleninu použít, jednoduše ji vyndejte z mrazáku, rozdělte ji na poloviny (nebo oddělte zkrátka množství, které chcete na polévku použít, a zbytek, jestliže nestačil roztát, vraťte zpátky do mrazáku. Pokud už zelenina roztála, uchovejte ji v lednici a spotřebujte ji co nejdříve. Rozmrazená zelenina má totiž zvýšenou tendenci se kazit.