Játrové řízečky - postup přípravy
Pro nenapravitelné masožravce sice není těžké vařit, ale někdy může být obtížné neupadnout do stereotypu. Pokud máte nějakého takového masožravce doma, nebo pokud jím jste vy sami a hledáte něco nového ke všem těm karbanátkům, řízkům a pečením, pak pro vás máme jednu alternativu, kterou jsou jemné řízky z drůbežích jatýrek. Jsou neskutečně delikátní a voňavé a určitě vám udělají radost.
Ingredience
Játra důkladně umyjte pod tekoucí vodou, osušte je papírovými utěrkami a odstraňte veškeré zbylé žíly a blány.
Rozložte játra na kuchyňské prkénko, zakryjte je silnější igelitovou potravinářskou fólií a paličkou je jemně rozklepejte do tenčích a větších plátků. Buďte opatrní, hladká svalovina jater by se mohla snadno rozbít na padrť, a to nechcete. Pokud jsou játrové plátky příliš velké a vy byste rádi řízečky menší, chuťovkové, pak maso pokrájejte na kousky o požadované velikosti. Mějte však na paměti, že se během tepelné úpravy o něco málo smrsknou.
Do hlubokého talíře nebo mělčí misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim trochu soli a pepře a rozšlehejte je metličkou nebo vidličkou. Hladkou pšeničnou mouku nasypejte na mělký talíř a na sporáku si nechte rozehřát velkou pánev se silnějším dnem a se středně silnou vrstvou oleje.
Každý plátek jater pak obalte nejprve v hladké mouce, pak jej ponořte do vajíčka a položte na rozpálenou pánev. Oheň snižte na střední intenzitu a smažte játrové řízečky z každé strany zhruba 3 až 4 minuty dozlatova.
Stejným způsobem pak pokračujte se zbylými játry, dokud není všechno hotovo. Po dosmažení nechte hotovou voňavou dobrotu okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a ihned za čerstva je podávejte spolu s vařeným bramborem či bramborovou kaší.
Dobrou chuť.