Jednoduchá a snadno připravitelná domácí šunka z trouby - postup přípravy
Na výrobu toho jedinečného masa nepotřebujete nic jiného, než vepřové maso a směs koření. Výsledná chuť vás mile překvapí a uchvátí vaše chuťové pohárky.
Ingredience
Drobná poznámka na začátek. Pokud neseženete dusitanovou sůl, můžete ji nahradit stejným množstvím hrubé soli. Přípravu tohoto pokrmu začněte tím, že omyjete a osušíte kus masa papírovými utěrkami. Hrubou sůl zapracujte s dusitanovou solí (nebo další hrubou solí) a vzniklou směsí maso z obou stran velmi dobře potřete.
Sůl je velmi důležitá, protože se jedná o hlavní surovinu, kterou maso potřebujete k dokonalému dochucení. Proto musí být skutečně všude, aby bylo maso správně dochucené. Poté špalek masa zabalte do několika vrstev potravinářské fólie a dejte na týden do lednice. Maso se v soli bude marinovat a budete s ním moci potom mnohem snáze pracovat. Recept sice zabere celý týden, ale výsledek bude stát za to.
Před přípravou masa si připravte směs koření. Bobkový list, zrnka černého pepře a nové koření rozdrťte v hmoždíři. Poté přidejte oregano, koriandr, muškátový oříšek, granulovaný česnek a vše důkladně promíchejte, aby se chutě dokonale spojily. Směs koření přendejte do vhodné nádoby, se kterou se vám bude snadno manipulovat.
Vyjměte maso z lednice a odstraňte potravinářskou fólii. Směs koření rozdělte napůl a vetřete ji do masa z obou stran.
Vložte maso do zapékací mísy a takto ho vložte do studené trouby. Nastavte ji na 70 stupňů. Po hodině zvyšte na 80 stupňů. Další 2 hodiny neotvírejte dvířka trouby. Poté zkontrolujte teplotu masa. Nesmí přesáhnout 74 stupňů. Pokračujte další hodinu a půl.
Vyndejte maso z trouby, zakryjte potravinářskou fólií a ihned vložte do lednice. Poté osušte maso papírovými utěrkami a můžete nakrájet na plátky a vychutnat si domácí šunku!
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.