Jednoduchá domácí čalamáda - postup přípravy
Na zimu je vždy výhodné mít pořádnou zásobu zeleninové nálože z vaší vlastní zahrádky. Kdykoliv se vám v chladných měsících zasteskne po létě, bude stačit jen otevřít sklenici.
Ingredience
Na každou sklenici
Do každé půllitrové zavařovací sklenice dejte pepř. Mrkev nastrouhejte a rozprostřete na dno. Množství rovnoměrně rozdělte do každé sklenice. Na mrkev dejte cibuli nakrájenou na půlkulaté plátky. Poté přijde na řadu paprika nakrájená na proužky, nakrájené zelí a na vrch dejte na plátky krájená rajčata. Poté přidejte do každé sklenice olej a připravte nálev. Do nádoby zvlášť smíchejte sůl, cukr, ocet a horkou vodu.
Pro každou sklenici připravte nálev jednotlivě. Po smíchání nalijte směs do sklenice. Nálev sice nepokryje všechny vrstvy zeleniny, ale ta během zavařování uvolní dostatek šťávy. Hrnec vyložte utěrkou a naskládejte do něj zavařovací sklenice se zeleninou. Nalijte do hrnce tolik vody, aby zakrývala cca větší polovinu sklenic. Dejte hrnec na sporák, a jakmile voda dosáhne bodu varu, sterilujte po dobu 25 minut. Poté hrnec sundejte ze sporáku, sklenice vyjměte, otočte je vzhůru nohama a nechte vychladnout.