Jednoduchá nakládaná rajčata s česnekem - postup přípravy
Věděli jste, že můžete konzervovat i rajčata? Uchovejte si šťavnatou úrodu rudých plodů na horší časy ve sladko-slaném nálevu s česnekem.
Ingredience na 2 sklenice o objemu 2 litry
Rajčata omyjte a odstopkujte. Vidličkou na několika místech propíchejte slupku a vyskládejte je do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic o objemu 2 litry.
V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu, zalijte s ní rajčata ve sklenicích až po okraj a nechte je stát 15 minut.
Mezitím nastrouhejte česnek na jemném struhadle. Po 15 minutách slijte vodu z rajčat a vylijte ji. Do sklenic přidejte po jedné lžíci cukru, jedné a půl lžíci soli a do každé polovinu nastrouhaného česneku. Obsah sklenic zalijte novou vroucí vodou, do každé sklenice přidejte jednu lžičku octa a pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
Sklenice s rajčaty otočte dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou a nechte je zvolna vychladnout. Poté sklenice uložte na chladné a temné místo, kde vydrží i déle než 12 měsíců.