Jednoduché domácí rohlíky - postup přípravy
Domácí pečivo je lepší v mnoha ohledech, vyplatí se vám více z finanční stránky a přesně víte, z jakých surovin jste ho dělali. Nikdo vás tedy nemůže ošidit. Tento recept na rohlíky je speciální i v tom, že těsto před upečením na chvíli ponoříte do vroucí vody.
Ingredience
Na pomazání
Do větší mísy nalijte teplé mléko a přidejte k němu sůl, cukr, sušené droždí a promíchejte stěrkou. Přilijte do směsi rostlinný olej a opět promíchejte. Zasypejte směs moukou a promíchejte ji nejprve stěrkou a poté ji uhněťte ručně. Pracovní plochu pomoučněte a těsto ještě párkrát prohněťte. Poté ho dejte do mísy a tu zakryjte potravinářskou folií.
Nechejte těsto kynout hodinu na teplém místě. Po hodině jej vytvarujte do válečku a rozdělte ho na 8 částí. Vytvarujte ze všech kuličky a nechejte je odpočívat 15 minut přikryté na teplém místě. Poté každou vyválejte a srolujte do tvaru rohlíku. Nezapomeňte prsty utěsnit spoje těsta (viz video). Rohlíky dejte na plech vyložený pečicím papírem a opět zakryjte na 10 minut.
Mezitím v hrnci rozehřejte vodu, a jakmile dosáhne bodu varu, dejte do ní každý rohlík na cca 40 sekund. Poté jej vytáhněte a dejte znovu na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíky z vrchu zešikma mírně nařízněte a potřete je mlékem. Dejte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca 20 až 25 minut. Poté máte hotovo, dobrou chuť!