Jednoduché zapečené brambory s masovými kuličkami - postup přípravy
Tuhle snadnou a chutnou večeři můžete mít hotovou na stole už za hodinku! A nepotřebujete k tomu víc, než běžně dostupné suroviny, které máte nejspíš neustále doma ve spíži či v lednici. Stačí předvařit brambory, aby lehce změkly, přidat k nim masové kuličky, zalít zakysanou smetanou a dodat sýr, který vytvoří báječnou zlatavou krustu. Nic víc ke štěstí netřeba!
Ingredience
Návod na přípravu:
Brambory očistěte a oloupejte a dejte vařit do vody s trochou soli zhruba na 10 minut. Nesmí být příliš měkké, protože během zapékání ještě dojdou – tak aby se nerozpadly. Po dovaření brambory nakrájejte na asi centimetr silné plátky.
Připravte si zapékací misku, kterou vymažte slunečnicovým olejem a na její dno vyskládejte plátky brambor. Vedle v hluboké míse smíchejte oba druhy mletého masa. Přidejte k němu pepř a sůl a koření chmeli-suneli (nebo jiné zvolené koření) a důkladně promíchejte.
Do poslední misky si odměřte zakysanou smetanu, přidejte do ní čtvrt lžičky soli, půl lžičky pepře a mletou papriku. Dobře promíchejte a rozetřete tuto směs na vrstvu brambor v zapékací misce.
Rajčata umyjte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte je na plátky a ty pak vyskládejte na vrstvu smetany v zapékací misce. Na rajčata pak přijdou masové kuličky, které vytvarujete z kořeněného mletého masa.
Takto připravenou misku vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia péct asi 30 minut. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouhejte sýr. Po půl hodině vyjměte misku z trouby, povrch masových kuliček posypejte sýrem a vraťte zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut.
Pak už je stačí jen nechat lehce zchladnout a servírovat na talíř.
Přejeme vám i vaší rodině dobrou chuť.