Jednoduchý koláč Kremeš z listového těsta plněného pudinkovým krémem a šlehačkou - postup přípravy
Tlačí vás čas a vy potřebujete rychle upéct něco sladkého na zub pro návštěvu? Jestliže máte doma listové těsto, pár vajíček a šlehačky, pak máte prakticky vyhráno. Poradíme vám, jak na přípravu legendárního dezertu zvaného Kremeš, který je poplatný svému jménu, protože je doslova napěchovaný lahodným pudinkovým krémem a šlehačkou.
Ingredience
Listové těsto rozválejte na plát o velikosti plechu. Přeneste jej na plech a po celé ploše ho rovnoměrně rozpíchejte vidličkou. Vložte ho do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte ho 15 minut. Poté vyndejte upečené těsto z trouby, nechte ho úplně vychladnout a dlouhým, ostrým nožem ho rozřízněte příčně na dvě poloviny. Jeden plát vložte na tác a druhý rozkrájejte na čtverce.
Nyní připravte pudinkový krém. Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte stranou a žloutky vložte do hluboké misky. Vanilkový pudink v prášku smíchejte se 150 gramy moučkového cukru a vsypte tuto směs do misky ke žloutkům, přičemž metličkou vše nepřetržitě šlehejte, abyste docílili jednolité konzistence. Tu nařeďte také trochou mléka, které rovněž zašlehejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, přičemž v průběhu šlehání postupně přidávejte 130 gramů moučkového cukru.
Zbylé mléko nalijte do kastrůlku, přisypejte vanilkový cukr, postavte ho na kamna a přiveďte k varu. Poté vmíchejte směs pudinku se žloutky a metlou nepřetržitě šlehejte a vařte, dokud krém nezhoustne. Pak jej odstavte z kamen, nechte mírně zchladnout a pak stěrkou elektrickým šlehačem na nejnižší obrátky vmíchejte bílkovou pěnu.
Hotový krém přeneste na spodní část upečeného korpusu a rozetřete ho do roviny. Vyšlehejte šlehačku do pevné pěny a přeneste ji na vrch pudinkového krému, rovněž tuto vrstvu uhlaďte a přiklopte na čtverečky rozkrájenou druhou částí korpusu.