Jednoduchý návod pro dokonalá vejce natvrdo i naměkko - postup přípravy
Vajíčka obecně patří mezi nejčastější suroviny při přípravě jídel. Zejména však u snídaňových pokrmů. Dají se z nich totiž vařit různé a velmi variabilní pochoutky, jako jsou například omelety, míchaná vajíčka, volské oká, chleba ve vajíčku a řada dalších. Skvělé jsou i vajíčka pouze vařené, ty jsou totiž velmi jednoduchým pokrmem na přípravu, a navíc se jedná o skutečně minutové jídlo, které máte hotové rychle. Dnes si tedy představíme jednoduchý návod, díky kterým dosáhnete skvělých vařených vajíček a vajíček naměkko.
Ingredience
Postup přípravy je u tohoto pokrmu vskutku jednoduchý. Aby vajíčka nepopraskala, je důležité dát do hrnce studenou vodu, kterou následně osolíte. Hrnec poté pouze uložíte na plotnu a necháte vařit.
Velmi důležitý moment nastává, když voda začne vřít. V tomto momentu totiž musíte začít stopovat. Zaleží však také na velikosti vejce. My používáme klasickou středí velikost vajec, která váží přibližně 55-58 gramů
Vajíčka se totiž dají uvařit na čtyři základní způsoby. První jsou klasická vajíčka natvrdo, kdy po oloupání skořápky dostaneme pevné vajíčko, s tuhým bílkem i žloutkem. Toho dosáhneme tak, že vajíčka budou ve vroucí vodě po dobu alespoň 8-10 mint.
Dalším druhem vařených vajec jsou vajíčka nahniličku, u kterých máme po oloupání pevný a tuhý bílek a žloutek, který se v jádru roztéká ale jeho okraje jsou ještě pevné. Takových vajec dosáhneme tím, že ve vroucí vodě spočinou 6-7 minut.
Jako další velmi známý způsob vaření vajec je vaření naměkko. Jedná se o vajíčka, která mají tuhý bílek a roztékající se tekutý žloutek. Ten získáme tak, že si čas vajec ve vroucí vodě odstopujeme přesně na 5 minut.
Posledním způsobem vaření vajec ve vodě jsou ztracená vejce. Na ty musíme zvolit velmi opatrný postup, jedná se totiž o vaření vajec bez skořápky. Stačí tak vejce pouze rozbít do vroucí vody a počkat, dokud bílek ve vodě znatelně neztuhne. Poté stačí vejce vytáhnout. Jednejte však velmi opatrně, abyste vejce nerozbili.