Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý vrstvený koláč, který připravíte během chvilky

Jednoduchý vrstvený koláč, který připravíte během chvilky - postup přípravy

Léto je v pleném proudu a s ním nejrůznější pikniky, zahradní oslavy nebo posezení venku. K tomu všemu však kromě přátel nemůže chybět ani dobré občerstvení, které si všichni vychutnají. Vyzkoušejte proto tento recept na lahodný vrstvený koláč, který je chutný a nenáročný, takže jej připravíte během chvilky a poradí si s ním také naprostý začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve si připravíte první vrstvu korpusu. Na ten si rozšleháte vejce s cukrem, přidáte vařící vodu, kakao a prášek do pečiva. Na závěr prosejte mouku a všechny ingredience pořádně promíchejte tak, aby se hezky spojily a vytvořily ucelenou hmotu. Vzniklé těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde pečte asi 30 minut podle potřeby. Nakonec vytáhněte a nechte vychladnout.




Ve druhém kroku si připravíte opět další korpusovou vrstvu. Tentokrát si cukr umixujete s vaječnými bílky tak, aby vznikla hustá pevná pěna. K té postupně přidejte mouka a ořechy a opět celou směs pořádně promíchejte. Když bude hotová, nalijte ji do stejné formy jako předešlou a opět dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů zhruba na 30 minut.

Když máte obě těsta hotová, je čas na přípravu krému. Pro začátek stačí umíchat vaječné žloutky s 200 g cukru a na závěr přidat máslo. Po pečlivém promíchání vznikne hustá směs. Tu nechte v misce a pusťte se na druhou část krému.


Pro ten si dejte vařit mléko, k tomu poté přidejte vanilkový puding, cukr a vanilkový cukr. Vznikne vám lahodný a jemný pudink, který po vychladnutí smícháte s první částí krému. Promíchání musí být pečlivé, aby se obě části řádně propojily.

Na závěr stačí rozříznout čokoládové těsto a začít vrstvit. Na první část těsta rovnoměrně naneste polovinu krému. Ten poté přikryjte ořechovým těstem a opět navrstvěte krém. Uložte druhou část čokoládového těsta a celý koláč nechte v chladu zatuhnout.

Mezitím si připravte polevu. Čokoládu, máslo a mléko rozpusťte nad vodní lázni a poté pouze nalijte na hotový koláč. Opět nechte vychládnout a poté rozkrájejte a můžete podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů