Jemné domácí perníčky v bílé polevě - postup přípravy
Perníčky jsou domácí klasika. Čím více se však v našich životech začaly prosazovat potravinářské firmy a supermarkety, tím méně domácích pekařů a cukrářů si je ještě připravuje doma. Ve skutečnosti perníčky z obchodů ale zdaleka nejsou tak lahodné, jako jsou ty domácí, což mohou potvrdit všichni, kteří si jejich chuť ještě pamatují. Ve skutečnosti ale jejich příprava není vůbec nijak složitá ani zdlouhavá. Není proto nejmenší důvod, proč si takové lahodné domácí perníčky neupéct sami doma. Přinášíme vám recept, podle kterého můžete postupovat.
Základ
Poleva
Návod na přípravu:
Pravý perník je založený na bázi pudinku. Nalijte proto mléko do kastrůlku a zahřejte ho na kamnech. Než se zahřeje, nasypejte si do hluboké, žáruvzdorné misky sto gramů mouky a 220 gramů cukru. Když je mléko horké – ale nevaří se!, přilijte ho do misky s moukou a cukrem. Metličkou dobře zamíchejte tak, aby nevznikly hrudky a nechte směs zchladnout na pokojovou teplotu. Díky tomuto pudinkovému základu vydrží perník déle chutný.
Když pudinkový základ zchladl na pokojovou teplotu, přilijte do něho rostlinný olej, přidejte špetku soli. Do vedlejší misky oddělte bílek od žloutku a žloutek přidejte do pudinkového základu. Přidává se proto, že do polevy se používá bílek, nicméně lze žloutek v těstě vynechat.
Vše metlou důkladně promíchejte. Přidejte kakao, prášek do pečiva, špetku jedlé sody, perníkové koření a znovu důkladně metličkou vyšlehejte a rozbijte všechny hrudky. Pak do hmoty prosejte přes sítko zbylé množství (250 g) mouky a vytvořte lepkavé těsto. Raději použijte špachtli nebo vařečku než ruce, hmota je opravdu velmi lepkavá.
Když je těsto hotové, odštípněte z něj asi polovinu a vyválejte ji na pomoučněné pracovní ploše do placky o libovolné tloušťce, podle toho, jaký tvar a velikost chcete pro perník použít.
Nezapomeňte, že při pečení ještě trochu nakynou. Z placky vykrajujte kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 10 minut.
Pro přípravu polevy smíchejte moučkový cukr s bílkem a promíchejte metličkou. Když se cukr rozpustí, přidejte citrónovou šťávu. Touto polevou pomažte celý povrch upečených perníčků a nechte ztuhnout.
Perník obvykle do jednoho dne „dozrává“ a bývá lepší než čerstvě po upečení. Nicméně ochutnat můžete hned za čerstva. I tak je to velká dobrota!