Jemné trubičky z listového těsta s náplní ze smetanového sýra - postup přípravy
Pořádáte domácí oslavu a přemýšlíte, jakou chuťovku svým hostům přichystat? Máme pro vás skvělý recept na trubičky z listového těsta, které jsou plněné tou nejlahodnější náplní ze smetanového a strouhaného sýra, delikátně ochuceného křenem a vybraným kořením. Jejich výroba je radost. Bude vás nesmírně bavit a hostům bude velmi chutnat. Jen předem varujeme, raději připravte rovnou dvojitou dávku. Jinak se na vás možná nedostane.
Listové těsto
Náplň
Do hluboké mísy prosejte 250 gramů mouky, přidejte 130 ml vody a sůl a uhněťte soudržné a hladké těsto. Vytvořte z něho kouli, zabalte ji do čisté utěrky a vložte na 15 minut do lednice. Mezitím ručně smíchejte 250 gramů másla s 50 gramy mouky, vytvořte máslové těstíčko a zabalte ho do fólie. Prsty hmotu vytvarujte do tvaru obdélníku velkého 10 x 20 centimetrů a vložte do lednice alespoň na 20 minut.
Odleželé těsto rozbalte z utěrky na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rozválejte ho do čtverce 30 x 30 cm. Na tento čtverec položte obdélník z máslové směsi a přehněte přes něj druhou polovinu těsta. Válečkem pak hmotu rozválejte do celé délky těsta, které pak složte tak, že boky přehněte doprostřed a z výsledného obdélníku pak poskládejte stejným způsobem čtverec. Ten vložte na 15 minut do lednice a proces skládání a rozválení pak opakujte ještě dvakrát.
Připravte sýrovou náplň. Do hrnce nalijte 100 ml mléka, přidejte 20 g škrobu a promíchejte. Přilijte zbylé mléko, promíchejte, postavte na kamna a přiveďte k varu. Když začne směs houstnout, přidejte muškátový oříšek, sůl, bílý pepř, 100 g strouhaného sýra, smetanový sýr a křen. Dobře promíchejte a ke konci přidejte ještě jeden vaječný žloutek. Směs zahřívejte, aniž byste ji přivedli k varu, odstavte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak přidejte 100 g změklého másla a vyšlehejte směs dohladka.
Připravte si trubičky na kremrole a obalte je alobalem (případně je nahradíte jen pruhy alobalu stočenými dokulata) a potřete je olejem. Vyndejte těsto z lednice, rozdělte ho na půlky, jednu schovejte na příště a druhou vyválejte na 1 mm tenký čtverec o rozměrech 30 x 30 cm. Kolečkem na pizzu ho rozřežte na proužky silné 2 cm, které namotejte na připravené trubičky a vyložte na plech pokrytý pečicím papírem. Potřete povrch těsta žloutkem smíchaným s 1 lžící mléka a pečte na 200 °C po dobu 10 až 12 minut. Po upečení nechte trubičky trochu vychladnout.