Jemný dvoubarevný koláč s krémem příchuti kakaa a kávy bez vážení - postup přípravy
Trojbarevný dezert se bude skvěle vyjímat na slavnostním stole, ale udělá spoustu parády i mimo něj. Křehký korpus dvojího typu se snoubí s lahodným kávovým žloutkovým krémem, na který jen tak nezapomenete. A navíc k jeho výrobě nebudete potřebovat váhu!
Tmavý korpus
Světlý korpus
Sirup
Krém
Tmavý korpus
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky a žloutky. Vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhé pěny. Přidejte 8 polévkových lžic cukru a dobře promíchejte. Žloutky smíchejte se zbylým cukrem, přidejte prášek do pečiva, vmíchejte bílkovou pěnu, zaprašte hladkou moukou a kakaem a dobře promíchejte, abyste vytvořili homogenní těsto. To vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C, dokud nezhnědne.
Světlý korpus
Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte špetku soli, ocet, cukr a dobře promíchejte. Vlijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a až se dopeče tmavý korpus, dejte upéct i světlý na stejnou teplotu, ale na kratší dobu.
Sirup
Svařte vodu s krystalovým a vanilkovým cukrem, dokud se nerozpustí a přidejte rumovou esenci. Dobře promíchejte a odstavte z kamen. Tímto sirupem pak potřete upečené korpusy.
Krém
V parní lázni zahřejte žloutky, ale dejte pozor, aby se nesrazily. Přidejte cukr, kakao, uvařenou kávu a dobře promíchejte. Misku odstavte z kamen a vmíchejte do hmoty máslo, které rozmíchejte do hladké konzistence.
Sestavte koláč
Na podnos položte kakaový krém a navrstvěte na něj poloviční množství krému. Urovnejte špachtlí do roviny a zakryjte světlým korpusem, na který opět navrstvěte zbylý krém a opět uhlaďte. Pokud chcete, můžete si část krému odložit stranou a po rozporcování koláče jím každou porci ze zdobicího sáčku dozdobit. Povrch můžete zasypat cukrářským zdobením.
Nakonec dejte hotový koláč do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout.
Dobrou chuť.