Jemný třešňový koláč se smetanovou náplní - postup přípravy
Honí vás i vaše blízké mlsná? Pak si dopřejte mimořádný zákusek v podobě třešňového koláče se smetanovou náplní a drobenkou. Už po prvním soustu si budete chtít moučník přidat. Je neodolatelný a skvěle ho doplní třeba šálek kávy.
Základ
Náplň
Začněte přípravou těsta. Do mísy si vložte vaječné žloutky a vyšlehejte je s krupicovým cukrem. Poté vložte změklé máslo, hladkou mouku prosátou přes sítko, kypřící prášek a vypracujte hladké nelepivé těsto.
To rozdělte na dvě části, jednu menší (na drobenku) a jednu větší. Tu menší dejte na půl hodiny do mrazáku a větší do lednice.
Příprava smetanové náplně a kompletace koláče s třešněmi
Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky spolu s moučkovým cukrem. Poté vlijte zakysanou smetanu, vsypte kukuřičný škrob, vanilkový cukr a vypracujte hladký krém.
Dále si v menší misce promíchejte třešně se lžící škrobu. Nakonec vše zkompletujte. Do plechu s pečícím papírem rozprostřete rukama větší část těsta. Na něj naneste smetanovou náplň, poklaďte třešně a koláč zastrouhejte mraženým menším kusem těsta.
Pečení třešňového koláče a jeho servírování
Připravený polotovar koláče vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut při teplotě 180 °C. Až bude hotovo, moučník vyjměte, posypte dle libosti práškovým cukrem a po zchladnutí podávejte třeba s kopečkem šlehačky. Přejeme dobrou chuť.