Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jogurtový krémový domácí koláč

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Jogurtový krémový domácí koláč - postup přípravy

Jogurt má mnoho využití. Chutná samotný jako zdravá snídaně, ale i svačina během dne. Též se z něho dají péct lahodné dezerty. Tento snadný, krémový koláč je ukázkou toho, jak zajímavě lze využívat běžné suroviny.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Žloutky smíchejte s cukrem, dokud nedojde k tomu, že se cukr zcela rozpustí. Do této směsi přidejte máslo, které nechte rozpustit v hrnci, ale zároveň dejte pozor, aby nebylo příliš horké. Vše míchejte metličkou až získáte jednotnou konzistenci. Do té následně přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru – nejlépe z chemicky neošetřeného citronu. Na závěr přidejte nejdůležitější ingredienci v podobě mouky a prášku do pečiva. Těsto zapracujte v homogenní konzistenci, vytvarujte z něho kouli, tu zabalte do potravinové folie a nechte odpočívat v lednici, nebo jiném chladném místě.

2. KROK

Na náplň vyšlehejte sníh z bílků. V průběhu šlehání k nim postupně přisypávejte cukr a šlehejte do doby, dokud nevznikne pěna, která bude mít nadýchanou, lesklou a pevnou konzistenci. K té už jenom ručně zapracovávejte jogurt, který konzistenci zjemní. Na závěr přidejte tři lžíce mouky a vše důkladně promíchejte. Hotovou krémovou náplň nechte v míse několik minut odstát.

3. KROK

Plech nebo zapékací mísu důkladně vymažte máslem, aby se těsto během pečení nepřipeklo. Poté plech vysypte také moukou. Vezměte asi 3/4 těsta, a to rozprostřete po celém dně, aby ho pokrývalo až k okrajům. Těsto by mělo být všude stejně vysoké. Poté na vrstvu těsta nalijte veškerou jogurtovou krémovou náplň.

4. KROK

Zbylé těsto nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jím horní část jogurtového krému. I tady se snažte o maximální rovnoměrnost a o to, aby těsto pokrývalo celou plochu. Připravenou zapékací mísu nebo plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Pečte po dobu zhruba 35 minut. Po vyjmutí nechte chladnout, následně nakrájejte a před servírováním ještě posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů