Kakaové medvědí pracny - postup přípravy
Medvědí pracny se řadí mezi ty nejklasičtější druhy vánočního cukroví, které se peče snad v úplně každé rodině. Když už nic jiného, pracny jsou vždy. Pokud právě vás ale minuly, zkuste je podle receptu od paní Romany Važanské.
Ingredience
Vlašské ořechy vsypte na plech a nechte je 10 minut při 180 °C pražit dozlatova. Poté je nechte zchladnout, sesypejte je do utěrky a promněte je, aby se z jader uvolnila tenká slupka. Čisté ořechy pak semelte najemno.
Upražené a mleté ořechy promíchejte s hladkou a špaldovou moukou, přidejte krystalickou fruktózu a případně kakao a po špetce hřebíčku, skořice a citrónové kůry. Suché přísady dobře promíchejte, přidejte k nim na kousky pokrájené máslo a prsty přísady promačkávejte, abyste získali nejprve drobenku, která se později s dalším hnětením propojí do soudržného a nelepivého těsta. To pak zabalte do fólie a nechte ho v lednici do druhého dne uležet.
Druhý den si připravte formičky na medvědí pracny, které, pokud jsou nové a nikdy nepoužité, vymažte máslem (pokud se ve formičkách peče každý rok, není třeba je vymazávat). Uštípněte kousek těsta a s pomocí prstů jej vtlačte do formičky, kterou položte na plech. Tímto způsobem zpracujte veškeré těsto a připravené pracny dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C na asi 20 minut. Po dopečení cukroví ještě horké vyklopte z formiček a nechte je vychladnout. Pokud chcete, můžete je ještě obalit ve směsi moučkového a mletého vanilkového cukru.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom