Kakaové řezy s čokoládovou šlehačkou a polevou z mléčné a hořké čokolády - postup přípravy
Delikátní kakaové řezy s čokoládovým krémem a pořádnou vrstvou polevy ze směsi hořké a mléčné čokolády potěší i ty nejvybíravější gurmány. Jejich výroba je přitom nad očekávání snadná a rychlá a nenáročná na suroviny i peníze. Vypadá přitom jako velmi drahý a luxusní dort a potěší třeba i jako dárek k narozeninám.
Těsto
Sirup
Krém
Poleva
Do mixéru vyklepněte dvě vajíčka, přidejte po sedmi lžících mléka, cukru a rostlinného oleje, přilijte jednu lžíci jablečného octa a lžičku vanilkové esence. Tyto přísady rozmixujte do hladké a jednolité směsi, kterou přelijte do hluboké misky. Přes jemné sítko pak k tekutým přísadám prosejte sedm polévkových lžic hladké mouky, 15 gramů prášku do pečiva, lžičku soli a dvě polévkové lžíce kakaa.
Metličkou pak všechny přísady důkladně rozmíchejte do hladké a lesklé, tekuté směsi. Obdélníkovou formu na pečení s odnímatelnými bočnicemi vytřete máslem a vysypejte moukou a vlijte do ní připravené těsto. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C péct po dobu kolem 20 až 30 minut.
Zatímco se těsto peče, připravte krém tak, že čtyři sáčky práškového krému Créme Olé od Dr. Oetkera smícháte s velmi studeným mlékem a vše vyšleháte elektrickým šlehačem do pevné pěny. Ve vodní lázni rozpusťte 70 gramů čokolády a vmíchejte ji do vyšlehaného krému.
Upečené těsto po celé ploše rozpíchejte párátkem. Připravte silnou kávu z dvou lžiček rozpustné směsi a 200 mililitrů vroucí vody. Kávou pak zalijte celý povrch rozpíchaného těsta. Nechte vsáknout veškerou tekutinu a poté na korpus rozetřete připravený čokoládový krém. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přilijte k ní 2 šálky horkého mléka. Rozmíchejte vše do hladké a lesklé směsi, kterou přelijte přes povrch dortu. Povrch polevy posypejte cukrářským zdobením a celý dezert vložte na několik hodin do lednice ztuhnout. Pak už jen nakrájejte na porce a podávejte.