Kakaovo-mátový mramorový chlebíček - postup přípravy
Klasická bábovka nikoho nepřekvapí, proto by to chtělo tentokrát připravit něco delikátnějšího a chuťově zajímavějšího. Kakaovo-mátový chlebíček je to pravé, co připravit jako sladkou tečku ke kávě a čaji. Příprava je nadto natolik rychlá a snadná, že se do ní může pustit i úplný začátečník, který o pečení vůbec nic neví. I tak ale vykouzlí dobrotu, po které zatouží všichni!
Ingredience
Při přípravě této buchty je nutné udělat dva druhy těsta, které se posléze prolnou ve formě. Připravte si proto nejprve jednu misku, do které rozklepněte jedno vejce a přidejte 130 gramů cukru. Šlehejte pomocí kovové metličky, ale můžete použít i mixér. Přilijte 100 ml oleje a 100 ml mléka a pořád šlehejte, dokud nevznikne hladká tekutá hmota. Do těsta prosejte 150 gramů mouky, kakao a 1 lžíci prášku do pečiva. Na závěr dochuťte vanilkovou esencí, případně i rumovou. Nyní raději použijte mixér, aby bylo těsto hladké a bez hrudek, konzistencí by mělo být hutnější než palačinkové.
Připravte si druhou misku, do které natrhejte omyté lístky máty. Dejte pozor, aby se do misky nedostaly drobné větvičky. Přisypejte cukr a pomocí tyčového mixéru rozemelte na pastovou hmotu. Dále do směsi rozklepněte vajíčko a přilijte olej. Míchejte a dolijte 100 ml mléka, přidejte 200 gramů mouky a 1 lžíci prášku do pečiva. Opět dokonale promixujte, aby vzniklo těsto bez hrudek.
Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem nebo vytřete bábovkovou formu máslem a vysypejte ji hrubou moukou nebo krupicí. Nalijte nejprve polovinu kakaového těsta, poté zalijte polovinou mátového. Nyní opět nalijte kakaovou směs a na závěr mátovou. Nožem jemně vrstvy promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 40–45 minut.