Kakaový dort s vanilkovým krémem a šlehačkou - postup přípravy
Není nic hezčího, než milované osobě upéct od srdce dort na narozeniny. Ne vždy je ovšem na takovou „zábavu“ dostatek peněz, což se naštěstí dá vyřešit jednoduše. Tento dort vás totiž nebude stát skoro nic.
Těsto
Krém
Šlehačka
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte obyčejný a vanilkový cukr a vyšlehejte. Dále do směsi zašlehejte škrob, zakysanou smetanu a prosetou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Nalijte těsto do pečicí formy (průměr 20 cm) a dejte do trouby předehřáté na 150 stupňů péct na 35 minut. Mezitím připravte krém.
V hrnci rozšlehejte metličkou rozklepnutá vejce s cukrem. Poté do směsi zašlehejte škrob, mléko a za stálého míchání dejte vařit na sporák do zhoustnutí. Poté hrnec sejměte ze sporáku, dejte do něj máslo, vanilkový cukr a míchejte, dokud se máslo s krémem nespojí. Upečený korpus vyjměte z formy a odřízněte horní část.
Do zbytku udělejte vykrajovačem na jádřince kulaté díry tak, abyste korpus neprotrhli skrz naskrz. Vložte jej zpátky do formy, naneste krém a zarovnejte ho. Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehejte a výslednou šlehačku naneste na krém, opět zarovnejte. Korpus rozmixujte nadrobno a posypte jím vršek dortu. Zakryjte dort potravinářskou fólií a nechejte jej alespoň na 4 hodiny zatuhnout v lednici. Poté můžete servírovat, dobrou chuť!