Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sněhobílý dort z medového těsta s krupičným krémem a kokosem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Sněhobílý dort z medového těsta s krupičným krémem a kokosem - postup přípravy

Dort s rozkošným názvem Sněhurka v sobě skrývá bohatou náplň z krupičné kaše obklopenou pláty medového těsta. Je to časem prověřený recept, který sice časem doznal několik různých variací, jako je záměna krupičné náplně za mléčnou či máslovou, nicméně originální varianta zůstává stále tou nejchutnější ze všech. Upečte si ho doma také, je to snadné.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do kastrůlku vložte máslo, med, cukr a mléko, postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte, dokud se všechny přísady nerozpustí a nespojí se do homogenní konzistence. Pak odstavte hrnec z kamen a nechte jeho obsah vychladnout.




V malé misce smíchejte lžičku jedlé sody s jednou lžičkou octa, promíchejte a počkejte, až směs přestane bublat a pěnit. Výsledek chemické reakce pak vložte do kastrůlku se svařenými ingrediencemi. Vyklepněte do směsi jedno vajíčko a důkladně promíchejte.

Přidejte ke směsi mouku a uhněťte kompaktní těsto. Rozdělte ho na tři části a všechny vyválejte na obdélník o velikosti plechu na pečení. Každý plát těsta vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte upéct v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut.

Zatímco se těstové pláty pečou, připravte si krupičný krém. Svařte na mírném ohni mléko s krupicí a bez přestání míchejte, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavte z kamen a nechte úplně zchladnout.

Máslo v misce smíchejte s moučkovým cukrem a vyšlehejte ho elektrickým šlehačem do krémové konzistence, kterou zašlehejte do krupicové kaše. Během míchání přilijte do krému i citronovou šťávu (její množství zvolte podle své chuti a podle toho, jak kyselý citrón máte, plody se v kyselosti vzájemně i hodně liší).

Upečené pláty těsta nechte vychladnout a sestavte dort. Nejprve položte na tác jeden plát těsta, navršte na něj polovinu krupicového krému a rozetřete ji po celém povrchu. Krém zakryjte druhým plátem těsta a na něj přidejte druhou polovinu krému.

Ten zaklopte třetím plátem, na který položte nějaké závaží (třeba plech zatížený několika lahvemi s vodou) a nechte 5 až 10 minut stát.

V kastrůlku rozpusťte bílou čokoládu a zalijte ji plnotučnou smetanou. Míchejte obě přísady, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se s krémem. Pak ji odstavte z ohně a potřete s ní celý povrch dortu.

Nakonec vše zasypejte strouhaným kokosem a vložte dort do lednice vychladit do druhého dne, aby se těsto nasáklo vlhkostí a příchuti surovin se propojily.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů