Karbanátky s rýží z jedné pánve - postup přípravy
Tyto masové karbanátky pečené v jedné pánvi s rýží jsou zapomenutý recept z 50. let, který má svůj původ v tehdejším Sovětském svazu. Jedná se o jednoduchý pokrm, který je ale velmi chutný a uspokojivý a zvládne ho bez obtíží i kterýkoliv začátečník.
Ingredience
Rýži nasypejte do misky a zalijte ji vodou. Promíchejte ji, aby se z ní vyplavil přebytečný škrob a nechte ji ve vodě chvilku stát. Pak ji slijte, ještě jednou propláchněte a nechte dobře okapat.
V jiné misce smíchejte strouhanku s 250 ml vody, promíchejte a nechte 5 minut nabobtnat.
Cibuli oloupejte, rozkrájejte ji na čtvrtky a spolu s očištěnými stroužky česneku ji v elektrickém mlýnku semelte najemno. V misce rozmělněte mleté maso, přidejte k němu jemně umletou cibuli s česnekem, podle chuti osolte a opepřete a přisypejte nabobtnalou strouhanku. Vyklepněte do směsi jedno vajíčko a vše důkladně promíchejte, abyste vytvořili homogenní, soudržné a tvárné masové těsto.
Připravte si misku s vodou, do níž si budete v průběhu práce namáčet ruce. Mokrýma rukama pak odebírejte kousky masové hmoty a tvarujte z nich bochánky. Ty obalte ve strouhance a nechte zprudka osmažit na pánvi s vyšší vrstvou rostlinného oleje 2 minuty z každé strany dozlatova.
Okapanou rýži vsypte do hlubší suché pánve a nechte ji opékat po dobu 3 minut. Poté ji zalijte 600 ml vroucí vody, přiklopte pánev pokličkou a nechte rýži 5 minut dusit. Během této doby by měla rýže veškerou vodu absorbovat do sebe.
Na rýži položte pár kousků másla a vyskládejte na ni opečené karbanátky. Pánev znovu přiklopte pokličkou a nechte vše společně dusit 10 minut.