Karpatský dortík s krémem - postup přípravy
Tento klasický a velmi oblíbený zákusek je příjemnou pochoutkou na slavnostní chvíle, krásně vypadá a chutná prostě skvěle. Je velmi sladký a jakmile se jej jednou naučíte správně připravit, budete jej péct pravidelně nejen abyste poctili vzácnou návštěvu, ale také pro své vlastní potěšení.
Korpus
Krém
Nejdříve si připravíme krém. Ten vyžaduje smíchání všech uvedených ingrediencí, tzn. mléka, vajec, cukru, másla a kukuřičného škrobu dohromady a vyšleháním do hladka.
Následně je potřeba krém povařit, vyšlehanou směs tedy nalejeme do hrnce a vaříme na mírném ohni, dokud nezhoustne. Krém necháme po dovaření zchladnout a poté jej dáme vychladit do lednice. Jakmile je krém v lednici, můžeme začít připravovat korpus.
Ten vyžaduje povaření základních surovin – mléka, vody, soli, cukru a másla. Všechny tyto ingredience smícháme a za stálého míchání zahřejeme na mírném ohni. Mouku prosejeme a po částech ji postupně vmícháme do zahřívající se směsi. Mícháme, dokud těsto není hladké, po pár minutách pak sundáme ze sporáku a necháme vychladnout. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C.
Do směsi následně po jednom důkladně zašleháme vejce. Do dortové formy vložíme pečicí papír a na něj rozprostřeme polovinu připraveného těsta. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut, následně necháme vychladnout a upečeme druhou část korpusu.
Krém vyndáme z lednice a vmícháme do něj smetanu ke šlehání – každou lžíci je potřeba zapracovat tak, aby krém zůstal hladký. Vložte spodní stranu korpusu opět do formy, na ni rozprostřete krém, přikryjte horní vrstvou korpusu a mírně přitlačte. Zabalte dort do potravinářské fólie a nechte přes noc zatuhnout.