Kečup s jablky - postup přípravy
Hustý a voňavý kečup je skvělým doplňkem velké spousty pokrmů od hranolek až po rajčatové omáčky. Kečup je sice v obchodech velmi snadno dostupný, nicméně jeho kvalita je dost často proměnlivá a jeho složení bývá všechno možné, jen ne bez chemikálií. Proto se koneckonců kečup, byť je z rajčat, řadí mezi nezdravé potraviny. Nemusíme se ho kvůli tomu ale vzdávat, tím spíš, pokud máte z léta bohatou úrodu rajčat. Připravte si doma kečup vlastní a připravte si dostatečné zásoby nejen na zimu. Určitě se vám bude hodit – a navíc je mnohem chutnější, než ten z obchodu.
Ingredience
Jablka očistěte a oloupejte a nastrouhejte je na jemném struhadle, případně je semelte mlýnkem na maso. Rajčata umyjte a v cedníku je spařte vroucí vodou. Když slupka povolí, snadno ji sloupnete dolů. Oloupaná rajčata pokrájejte na čtvrtky, vložte je do kastrůlku, lehce posolte a na mírném ohni pod pokličkou poduste, než pustí šťávu a změknou. Ponorným mixérem pak rajčata rozdrťte na pyré. Přimíchejte k němu jablka a tentokrát bez pokličky znovu přiveďte k varu a hodinu vařte za občasného promíchání.
Po hodině vaření propasírujte výslednou hmotu přes síto do jiného hrnce a hrubší dužninu protlačte s pomocí vařečky skrz síto, co nejvíce to půjde. Propasírovanou hladkou směs pak vraťte zpátky na kamna a znovu přiveďte k varu.
Přidejte sůl, cukr, pepř a hřebíček, prolisujte očištěný česnek a přihoďte i najemno nasekanou petrželku a čerstvou bazalku. Promíchejte a vařte dalších 4 až 5 minut. Pak odstavte z ohně a přilijte ocet. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby cukrem či ještě dokyselte octem.
Takto připravenou směs nalijte do předem umytých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, otočte je dnem vzhůru, zakryjte několika utěrkami a nechte pozvolna vychladnout přes noc nebo i déle.
Když jsou chladné, uskladněte sklenice na temné a chladné místo, tedy do spíže či do sklepa.