Klasická koprová omáčka s hovězím masem - postup přípravy
Pokud milujete českou klasiku, pak rozhodně vyzkoušejte recept na koprovou omáčku s hovězím masem podle YouTube kanálu Vaříme s Mozkem. Podávat ji můžete s nadýchaným houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.
Na maso
Na omáčku
Maso očistěte a do masa udělejte pomocí dlouhého úzkého nože hluboké zářezy, do kterých poté vložte uzený špek nakrájený na hranolky.
Hovězí maso důkladně osolte a opepřete. Na pánev nalijte trošku oleje a ho nechte rozehřát. Poté ho na něm maso osmažte, aby se zatáhlo ze všech stran.
Maso přendejte do hrnce, vložte k němu bokový list, nové koření, lžičku soli a očištěnou rozkrojenou cibuli. Poté hovězí maso zalijte vařící vodou a vařte ho 90–150 minut.
Mezitím do jiného hrnce vložte máslo, přisypte k němu hladkou mouky a za stálého míchaní usmažte světlou jíšku.
Do jíšky přilijte mléko, směs ihned promíchejte a vařte ji přibližně 15 minut. Poté omáčku dochuťte solí, cukrem, octem a vlijte do ní smetanu na vaření.
Omáčku provařte 5 minut a přidejte do ní najemno nasekaný čerstvý kopr. Poté vše promíchejte a vařte ji ještě 2 minuty.
Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na plátky. Poté ho naservírujte na talíř, přidejte k němu houskový knedlík nebo vařený brambor a přílohu přelijte koprovou omáčkou.
Tip: Před špikováním masa vložte uzený špek na chvíli do mrazáku. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem