Klasický recept na domácí jablečný koláč - postup přípravy
Ingredience
Ingredience na náplň:
Postup přípravy:
Vajíčka s cukrem rozmixujte dohromady, a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte olej, jogurt a postupně prosévejte mouku. Nakonec do směsky přisypte prášek do pečiva a všechny ingredience pořádně promíchejte.
Vzniklé těsto rozdělte na dvě, alespoň přibližně stejné části. Jednu polovinu rovnoměrně naneste na předem přichystaný plech. Ten musíte nejdříve vymazat máslem, nebo herou a vysypat moukou. Plech s těstem vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 190 stupňů.
Mezitím si nastrouhaná jablka povařte spolu s cukrem. Krásně tím nasládnou a mírně zkaramelizují. Pro ochucení můžete kápnou trošku citronu. Nakonec přidejte krupici a lžičku skořice.
Po 10 minutách můžete vytáhnout pech z trouby a nanést na těsto připravenou náplň. Celé to pak rovnoměrně přikryjte druhou půlkou těsta a vložte zpět do trouby. Nechte zapéct a koláč vytáhněte až začne navrchu hezky hnědnout. Pro kontrolu můžete koláč propíchnout párátkem a zjistit, jestli se těsto nikde nelepí.
Jablečný koláč nechte vychladnou a poprašte jej práškovým cukrem. No a na závěr si ho stačí pouze pořádně vychutnat!