Knedlo vepřo zelo s bramborovým knedlíkem - postup přípravy
Pokud toužíte po křehkém masu a lahodné omáčce, připravte si knedlo vepřo zelo podle Youtube kanálu Recepty bez brepty. Pokrm můžete ho servírovat i na oslavách.
Maso a omáčka
Zelí
Česnek oloupejte a prolisujte ho do misky. Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, kterou posypte dno pekáče. Na cibuli položte vepřové maso v celku, které z obou stran posypte solí, pepřem, kmínem a potřete ho prolisovaným česnekem.
Na maso položte lžíci sádla a vše podlijte vroucí vodou. Pekáč zakryjte pokličkou a maso pečte v předehřáté troubě na 140 °C po dobu 3 hodin.
Tip: Sádlo nemusíte nijak roztírat. Jednoduše ho položte na střed masa – při pečení se roztopí.
Maso z pekáče vyjměte a nakrájejte ho na plátky o šířce přibližně 1,5 cm.
Tip: Před krájením nechte maso pár minut odpočívat, aby z něj nevyteklo zbytečně moc šťávy.
Cibuli s výpekem začněte na sporáku ohřívat a šťávu vyduste na tuk. Asi po 10 minutách zaprašte směs hladkou moukou, ingredience zamíchejte a přilijte 300 ml vody. Vše vařte dalších 10 minut.
Poznámka: Směs propasírujte, čímž získáte hladkou omáčku.
Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno stejně, jako špek. Poté kysané zelí překrájejte a dejte ho bokem. V hrnci rozpusťte sádlo a smažte na něm špek přibližně 1 minutu. Poté ke špeku přisypte cibuli a restujte další 2–3 minuty.
Do směsi přidejte kmín, cukr, vše zamíchejte a přidejte zelí se solí, které zalijte 300 ml vody a vařte 15 minut na mírném ohni pod pokličkou. Po této době do zelí vmíchejte lžíci hrubé mouky, přilijte 100 ml vody a vařte pod pokličkou dalších 15 minut.
Uvařené zelí podávejte společně s upečeným vepřovým masem a omáčkou z cibule.
Tip: Pokrm servírujte s bramborovým knedlíkem, který můžete nahradit houskovým knedlíkem. Maso můžete podávat ozdobené lístky petrželky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty