Koláč na plech s jablky a vanilkovým pudinkovým krémem - postup přípravy
Krásně vypadající, vláčný, vlhký a extrémně lahodný, takový je koláč, recept na jehož výrobu se vám dnes chystáme představit. Hodí se pro všechny příležitosti – jak jako dezert po rodinném obědě, tak i jako pohoštění na slavnostní tabuli. Kromě toho, že je tak lahodný a krásný, je tento koláč i snadný na přípravu a nenáročný na suroviny. To je kombinace snů, co říkáte!
Těsto
Vanilkový krém
Jablečná náplň
Do misky nasypejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Do směsi přidejte změklé máslo a přilijte vlažnou vodu a vše důkladně promíchejte, abyste získali vláčné a nadýchané těsto. Velmi vám při této práci poslouží elektrický hnětač nebo robot.
Misku s těstem zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte na 15 minut do lednice.
Zatímco se těsto chladí, připravte si pudinkový krém a jablkovou náplň. Vanilkový pudink připravte podle pokynů na obalu a nechte ho trochu zchladnout (když povrch zakryjete kouskem fólie, nevytvoří se vám na pudinku škraloup).
Jablka omyjte, osušte a oloupejte. Zbavte je jadřinců a dužinu nastrouhejte na jemném struhadle do kastrůlku, kde je smíchejte s citrónovou šťávou, postavte na kamna a na mírném ohni je poduste kolem 2 až 3 minut a nechte zchladnout.
Uleželé těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na tři stejně velké části a každou z nich vyválejte na tenčí obdélníkový plát o velikosti plechu na pečení. Plech vyložte pečicím papírem a vložte na něj první plát korpusu. Na něj navrstvěte jablka a zakryjte je druhým plátem těsta. Na to navrstvěte vanilkový pudink a zakryjte třetím plátem těsta, které po celém povrchu rovnoměrně propíchejte vidličkou. Připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho asi 40 minut
Po dopečení poprašte povrch koláče moučkovým cukrem, nechte vychladnout a podávejte.