Koláč s makovou náplní a drobenkou - postup přípravy
Připravte si jednoduchý a nadýchaný koláč s makovou náplní, který můžete servírovat i ke snídani. Dezert si zamilujete pro jeho jemnou strukturu a originální chuť.
Korpus
Náplň
Drobenka
Nejprve připravte korpus. Mouku smíchejte s cukrem, kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a změklým máslem. Přidejte vejce a uhněťte těsto.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku prosejte.
Těstem naplňte dortový ráfek a odložte ho bokem. Nyní připravte náplň.
Poznámka: Ráfek vyložte pečicím papírem, aby se z něj dezert snadno vyndával.
Mléko nalijte do hrnce, ve kterém ho smíchejte s vodou a špetkou soli. Přidejte cukr a směs začněte zahřívat. Následně do ní vmíchejte krupici a směs vařte 2–3 minuty, do zhoustnutí.
Po této době do směsi vmíchejte mák a vanilkový pudink v prášku. Pokračujte ve vaření další 1–2 minuty. Jakmile obsah hrnce zhoustne, odstavte ho z tepla a vmíchejte do něj změklé máslo.
Tip: Aby se máslo rychleji rozpustilo, nakrájejte ho na menší kousky.
Do hrnce přidejte smetanu a nakonec obě vejce. Náplň vložte do lednice a připravte směs na posypání.
Poznámka: Vejce do směsi zapracujte postupně, jedno po druhém. Chcete-li, můžete směs dochutit rumovým aromatem.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, cukrem, špetkou soli a změklým máslem. Vzniklou drobenku odložte bokem a začněte s vrstvením dezertu.
Těsto v dortovém ráfku pokryjte makovou náplní, kterou posypte drobenkou. Koláč poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 50–60 minut, do zlatohněda.
Poznámka: Po upečení nechte koláč s makovou náplní vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: CookBakery