Korejské kroucené koblihy - postup přípravy
Představte si sladké pečivo tak lahodné, že nebudete moci myslet na cokoliv jiného. Pečivo tak křupavé a nadýchané, že už nikdy nic vám tolik nezachutná. Takové jsou zvláštní koblihy, které pocházejí z daleké Koreje a které už na první pohled způsobují, že se vám začnou sbíhat sliny. I přes svůj exotický původ nevyžadují pro svou přípravu žádné zvláštní a nedostupné suroviny, a proto si tuhle neuvěřitelnou dobrotu můžete snadno připravit i doma. Dejte ale pozor, abyste tím nepřipravili o rozum celou svoji rodinu. Pak totiž nebudete stíhat péct stále nové a nové.
Ingredience
Návod na přípravu:
Máslo rozpusťte na kamnech nebo v mikrovlnné troubě, přidejte k němu sklenici mléka, 2 lžíce cukru, půl lžičky soli a důkladně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Rozklepněte do směsi vajíčko a důkladně ho spolu s ostatními přísadami vyšlehejte.
V této fázi přidejte sušené droždí, znovu vymíchejte a pak postupně přidávejte 3 hrnky mouky. Zadělejte měkké a jednolité těsto.
Zakryjte misku s těstem přilnavou fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a dejte ho na teplé místo, aby vykynulo a zdvojnásobilo svůj objem. Bude to trvat asi hodinu.
Když je těsto vykynuté, rukama ho propracujte a znovu ho přikryté umístěte na teplé místo, aby dosáhlo dvojnásobku svého objemu.
Takto připravené těsto vyklopte na pomoučněný vál, lehce rukama propracujte a rozdělte ho asi na 16 stejně velkých částí. Z těch vyválejte kuličky a zakryjte je fólií, aby nevysychaly.
Nyní berte kousek po kousku a vyválejte z něho dlouhé válečky. Váleček zakruťte jako tkaničku, pak ho přeložte napůl a nechte oba konce ovinout se kolem sebe navzájem. Oba konce pak prsty smáčkněte k sobě, aby se nerozbalovaly.
Takto všechny zamotané kousky vyrovnejte na pracovní ploše, opět zakryjte fólií a nechte ještě 10 minut kynout. Po 10 minutách převraťte válečky na druhou stranu a nechte kynout dalších 10 minut. Tak docílíte toho, že budou rovnoměrně vykynuté z obou stran.
Na kamnech rozpalte pánev s olejem a smažte všechny koblihy na středním plameni dozlatova několik minut z každé strany, aby se rovnoměrně opekly jak zvenčí, tak i zevnitř. Usmažené koblihy nechte okapat.
Zbylým cukrem a skořicí naplňte sáček, vložte do něho koblihy a zatřepte, aby se cukrem obalily. Vyložte dobrotu na talíř a užijte si té podmanivé chuti.