Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová směs na zimu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Cuketová směs na zimu - postup přípravy

Teď v létě je ideální doba na přípravu zeleniny zavařené na zimu. Stejně jako okurky si zaslouží konzervaci i jiné druhy zeleniny, a to zejména cuketa.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Všechnu zeleninu omyjte, osušte a očistěte od slupek, stopek a bubáků. Cuketu nakrájejte na malé kostičky. Ostatní zeleninu nakrájejte na hrubé kousky a semelte v mlýnku na maso s hrubým nástavcem.

2. KROK

Veškerou namletou zeleninu vsypte do hrnce, přidejte olej, cukr, sůl, a černý pepř a dobře promíchejte. Postavte hrnec na sporák a zeleninu přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, přisypejte kostičky cukety, promíchejte, snižte žár na minimum a za občasného míchání směs vařte po dobu 1 hodiny.

3. KROK

Po hodině vaření směs opatrně ochutnejte a případně dochuťte octem a ostatním kořením. Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice, které naplňte připravenou cuketovou směsí až po okraj. Důkladně utáhněte víčka, sklenice otočte dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou a nechte zvolna vychladnout.

4. KROK

Vychladlé sklenice se směsí uložte klidně i při pokojové teplotě, kde vydrží i déle než rok. Směs můžete použít jako přílohu či surovinu při přípravě různých zapečených pokrmů, těstovin, rizot či k pečenému nebo grilovanému masu.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů