Krakovský tvarožník s vanilkou a rozinkami - postup přípravy
Hledáte-li recept na originální dezert, který nepeče široko daleko nikdo kolem vás, připravte si tento krakovský tvarožník. Dobrota je vláčná díky tvarohové náplni a křupavá na povrchu.
Těsto
Náplň
Poleva
V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva a sůl. Do suché směsi vmíchejte nastrouhané studené máslo, vejce, zakysanou smetanu a uhněťte těsto, které rozdělte na dva stejné kusy, z nichž jeden zabalte do potravinové fólie.
Poznámka: Těsto nechte odpočívat 20–30 minut v lednici.
Nyní si připravte náplň tak, že zapékací mísu vyložíte pečicím papírem, na který rovnoměrně rozprostřete druhou část těsta, které propíchněte vidličkou. Těsto dejte rovněž chladit do lednice.
Do misky vložte rozinky, zalijte je horkou vodou, zamíchejte a nechte odpočívat přibližně 4 minuty. V jiné míse smíchejte tvaroh s vaječnými žloutky, mlékem, cukrem, kukuřičným škrobem, vanilkovým cukrem a solí.
Poznámka: Ingredience důkladně spojte pomocí ponorného mixéru.
Do náplně nyní vmíchejte rozinky, které jste scedili a v jiné misce vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh, který do náplně opatrně vmíchejte.
Náplň nalijte na celý povrch těsta v zapékací míse a druhou část těsta vyválejte na plát o výšce 0,3 cm a rádýlkem jej nakrájejte na úzké pruhy, které úhlopříčně položte na náplň tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Připravený krakovský tvarožník pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte dezert volně chladnout a připravte polevu.
V míse smíchejte cukr se zakysanou smetanou, vzniklou hmotou potřete celý povrch tvarožníku a nechte ji 30 minut tuhnout.
Poznámka: Hotový pokrm podávejte nakrájený na kostky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ