Křehké ořechové šátečky - postup přípravy
Šátečky s ořechovou náplní podle receptu od paní Romany Važanské jsou výbornou jednohubkou k svačině i k snídani. Nenechte si tuto dobrotu utéct a rozhodně je vyzkoušejte.
Šátečky
Náplň
Jako první si připravte náplň do ořechových šátečků. Ořechy opražte na suché pánvi a poté je umelte. V rendlíku svařte mléko spolu s máslem a oběma druhy cukru.
Když začne směs vřít, přidejte namleté ořechy a med. Sporák poté vypněte a nechte ji důkladně vychladnout.
Do větší mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Udělejte do ní důlek, do něhož rozdrobte droždí, které zasypte cukrem a zalijte vlažným mlékem. Obsah důlku lehce promíchejte s moukou kolem něj a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Smíchejte mouku spolu s vaječnými žloutky. Vidličkou je dobře rozmíchejte a vlijte do těsta.
Do těsta přidejte i nakrájené změklé máslo a sádlo. Ze všech surovin zpracujte hladké těsto, které dejte v přikryté míse na půl hodiny do lednice.
Těsto na pomoučeném vále rozválejte na tenký obdélníkový plát. Rádýlkem ho nakrájejte na čtverce o velikosti 8×8 cm, které potřete rozšlehaným bílkem.
Na střed každého čtverce dejte náplň. Cípy těsta, které leží naproti sobě, přeložte a spojte je bílkem. Nakonec je k sobě zlehka přitiskněte. Vzniknou tak šátečky, ze kterých mírně vykukuje náplň.
Šátečky rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem a potřete je bílkem. Vložte je na deset minut do trouby předehřáté na 200°C stupňů. V horkovzdušné troubě je pečte na 180°C.
Hotové šátečky nechte vychladnout. Poté je pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.