Křehké řezy s ořechovou nádivkou - postup přípravy
Vlašské ořechy pomalu a jistě dozrávají, a tak je načase začít vymýšlet, které báječné dobroty z nich doma v kuchyni vytvořit. A nějaký lákavý a voňavý dezert je přitom nasnadě. Jistě, jablkový štrúdl s ořechy je klasika, ale je tak nějak málo ořechový. Proto pro vás máme recept na koláč doslova napěchovaný vlašskými ořechy s měkkým skořicovým jádrem a pikantní marmeládou. A navíc vypadá i skvěle na pohled!
Těsto
Náplň
Dohotovení
V hluboké míse smíchejte polohrubou mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem a s práškem do pečiva. Promíchejte a přidejte změklé máslo. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Pokud je příliš husté, přidejte pár lžic mléka, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Těsto zabalte do fólie a vložte do lednice na půl hodiny odpočinout. Mezitím připravte náplň.
Mléko přiveďte na kamnech k varu, přidejte vanilkový a krupicový cukr, mleté ořechy a buďto půl lžičky skořice nebo větší lžičku kávy. Na mírném ohni vše povařte, odstavte z ohně a nechte zchladnout. Vmíchejte do směsi rum a vaječné žloutky a asi hrst drcených piškotů. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, který jemně vmíchejte do náplně.
Těsto rozdělte v poměru 2:1 a větší část rozválejte na pomoučněném vále na placku, kterou vyložte dno a boky kulaté dortové formy. Dno těsta potřete zavařeninou dle vlastní volby (rybízová, višňová, brusinková atd.), na tu navrstvěte ořechovou náplň a dobře uhlaďte povrch. Z kousku zbylého těsta vyválejte druhý kulatý plát, který položte navrch koláče.
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu kolem 30 minut, až těsto zrůžoví. Po dopečení nechte úplně zchladnout (nejlépe do druhého dne), pocukrujte vrch a podávejte.