Křehké sušenky „Madeleine“ - postup přípravy
S blížícími se svátky mnoho hospodyněk přemýšlí, jaké sladké dobroty pro své milé připraví. Cukroví je zkrátka hit a nelze si bez něj představit Vánoce. Abyste letos svůj svátečně prostřený stůl zase o něco zpestřili, zkuste si upéct křehoučké a na jazyku se rozplývající sušenky „Madeleine“. Určitě se do jejich chutě zamilujete.
Ingredience
Máslo si v mikrovlnné troubě lehce rozpusťte, nechte vychladnout a vlijte do mísy. Pak k němu přisypte prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, vložte i vejce a vlijte citronovou šťávu. Ze všech surovin vypracujte hladké a měkké těsto.
Nyní si vezměte k ruce formičky na pracny a do nich vrstvěte pomocí prstů malé kousky těsta. Formičky následně vyskládejte na plech a dejte péct do trouby na cca 190 °C po dobu 12 až 15 minut. Až se cukroví upeče, vyjměte jej opatrně z trouby, nechte vychladnout a vyklopte z forem.
Sušenky před podáváním posypte moučkovým cukrem. Možné je však cukroví polévat i čokoládovou polevou. Hodit se bude jak hořkosladká čokoláda, tak třeba ta mléčná a bílá. Ze sušenek je možné vytvořit i jakési „ořechy“, pokud jednu část namažete marmeládou a spojíte s druhou. Nakonec je jen obalíte v polevě z čokolády a vznikne vám chutný mini dezert.
Pokud máte rádi oříškové příchutě, je možné do směsi před pečením vsypat jemně pomleté vlašské či lískové ořechy. Milovníci kakaa a čokolády pak mohou do těsta přimíchat třeba kakaový prášek. Přejeme vám úspěšné předvánoční tvoření a dobrou chuť.