Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký mléčný chléb

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Křehký mléčný chléb - postup přípravy

Chléb je pro mnohé boží dar a základ každé kuchyně. Pravdou ale je, že náš český chléb není jedinou jeho variantou. Kdo rád experimentuje, neměl by si nechat ujít recept na mléčný chléb. Ten zaujme především svou nadýchaností a vláčností. Pochutnají si na něm nejenom děti.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Glazura

Kuchařka
Kuchařka:

Základem každého pečiva je samozřejmě těsto. V tomto případě začínáme teplým mlékem, které se nalije do mísy. K němu se přidává sušené droždí, které má oproti klasice výhody v podobě toho, že není nutné řešit problémy s kváskem. Následující ingredience následují v těsném sledu, tedy cukr a dále také vejce. Jedno celé, jeden bílek a dále jeden žloutek, který se před vložením do základu důkladně rozšlehá.




Potom už stačí těsto pouze metličkou důkladně rozmíchat v jednotnou konzistenci. To je také chvíle pro přidání rozpuštěné másla, ale i bílého octa. Pro zajištění hustší konzistence se začíná pomalu přisypávat nejlépe prosátá mouka a dále také prášek do pečiva. Vše se zakončí solí a začne postup tvarování dokonalé hmoty jako základu při mléčné chléb.

Hotové těsto je nezbytné nechat kynout. Vhodná je dostatečně velká nádoba vytřená olejem, kam se těsto vloží a přikryje. Vše se dá na teplé místo a čeká se do doby, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté je připraveno k dalšímu zpracování.


Unikátem mléčného chleba je to, že se vytváří z několika bochánků. Ty se z těsta vytvoří, zhruba o velikosti dlaně. Následně se nechají pod utěrkou ještě chvíli nakynout. Každý bochánek se následně samostatně vyválí do placky, která se sroluje do podoby šišky. Takto samotný jednotlivý mléčný chléb vypadá.

Hotové vytvářené šišky se skládají jedna vedle druhé na plech, vyložený pečicím papírem a v případě potřeby také vymazaný. Opět se na chvíli přikryjí utěrkou, aby došlo k mírnému nakynutí. Následně přichází na řadu glazura. A to tak, že se rozšlehá žloutek s mlékem a bílým octem. Touto směsí se začnou bochánky důkladně potírat. Následuje už jenom posypání sezamem.

Poslední fáze už je zcela samozřejmá. Jde o pečení. To by mělo trvat zhruba 25 minut v troubě rozehřáté na 250 stupňů Celsia. Po vyjmutí z trouby následuje opět přikrytí utěrkou a potom, když mléčný chléb trochu vystydne, je připraven ke konzumaci, kde lze poprvé poznat jeho jemnost a křehkost.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů