Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký třešňový koláč se sněhovou vrstvou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 47 minut

Křehký třešňový koláč se sněhovou vrstvou - postup přípravy

Křehký třešňový koláč má jedinečnou sladkokyselou chuť, která dokonale doplňuje jemné a lehké těsto. Připravte dezert, na kterém si můžete pochutnat i u snídaně.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Džem

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte džem. V rendlíku důkladně smíchejte mražené třešně s kukuřičným škrobem, cukrem a vodou. Směs vařte přibližně 3–4 minuty, do zhoustnutí. 

2. KROK

Poté připravte těsto. Vaječné žloutky vyšlehejte se špetkou soli a moučkovým cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich rozpuštěné máslo. 

Poznámka: Máslo rozpustíte v mikrovlnné troubě za 3 minuty. Během rozpouštění máslo aspoň jednou promíchejte.

3. KROK

Do směsi následně vmíchejte vanilkový extrakt a mouku s kypřicím práškem do pečiva. Asi třetinu vzniklého těsta odřízněte, zabalte ji do potravinové fólie a vložte do mrazáku. 

Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte.

4. KROK

Zbytek těsta vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a rozprostřete ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Těsto pokryjte připraveným džemem z třešní a připravte krém. 

5. KROK

Řecký jogurt vyšlehejte s vanilkovým extraktem a kukuřičným škrobem do krému. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli do světlé pěny, do které, za stálého šlehání, vešlehejte cukr. 

Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidejte natřikrát. 

6. KROK

Jakmile sníh z bílků zhoustne, vmíchejte do něj směs s řeckým jogurtem. Vzniklým krémem poté potřete vrstvu džemu v koláčové formě. Dezert následně posypte nastrouhanou třetinou těsta, kterou jste vyndali z mrazáku. 

7. KROK

Koláč z třešní pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Poté ho z trouby vyjměte a na formu položte tác, na který dezert vyklopte. Na koláč následně položte servírovací tác, který i s dezertem ještě jednou překlopte. 

8. KROK

Křehký třešňový koláč nechte vychladnout a servírujte ho posypaný moučkovým cukrem a nakrájený na kousky.

Tip: Koláč se skvěle hodí jako dezert k odpolední kávě, ale skvěle chutná i jako sladká snídaně.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: lecker essen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů