Křehký třešňový koláč se sněhovou vrstvou - postup přípravy
Křehký třešňový koláč má jedinečnou sladkokyselou chuť, která dokonale doplňuje jemné a lehké těsto. Připravte dezert, na kterém si můžete pochutnat i u snídaně.
Džem
Těsto
Krém
Nejprve připravte džem. V rendlíku důkladně smíchejte mražené třešně s kukuřičným škrobem, cukrem a vodou. Směs vařte přibližně 3–4 minuty, do zhoustnutí.
Poté připravte těsto. Vaječné žloutky vyšlehejte se špetkou soli a moučkovým cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich rozpuštěné máslo.
Poznámka: Máslo rozpustíte v mikrovlnné troubě za 3 minuty. Během rozpouštění máslo aspoň jednou promíchejte.
Do směsi následně vmíchejte vanilkový extrakt a mouku s kypřicím práškem do pečiva. Asi třetinu vzniklého těsta odřízněte, zabalte ji do potravinové fólie a vložte do mrazáku.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte.
Zbytek těsta vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a rozprostřete ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Těsto pokryjte připraveným džemem z třešní a připravte krém.
Řecký jogurt vyšlehejte s vanilkovým extraktem a kukuřičným škrobem do krému. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli do světlé pěny, do které, za stálého šlehání, vešlehejte cukr.
Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidejte natřikrát.
Jakmile sníh z bílků zhoustne, vmíchejte do něj směs s řeckým jogurtem. Vzniklým krémem poté potřete vrstvu džemu v koláčové formě. Dezert následně posypte nastrouhanou třetinou těsta, kterou jste vyndali z mrazáku.
Koláč z třešní pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Poté ho z trouby vyjměte a na formu položte tác, na který dezert vyklopte. Na koláč následně položte servírovací tác, který i s dezertem ještě jednou překlopte.
Křehký třešňový koláč nechte vychladnout a servírujte ho posypaný moučkovým cukrem a nakrájený na kousky.
Tip: Koláč se skvěle hodí jako dezert k odpolední kávě, ale skvěle chutná i jako sladká snídaně.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: lecker essen
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.