Krémová květáková polévka s vločkami - postup přípravy
Krémová květáková polévka se zeleninou a vločkami podle receptu od paní Hany Petrášové zahřeje nejen na těle, ale také na duši. Obsahuje spoustu vydatné zeleniny a voňavého koření, které propůjčí této polévce výjimečnou vůni i chuť.
Ingredience
V hrnci rozehřejte máslo s trochou rostlinného oleje a orestujte na něm mrkev pokrájenou na kostičky a po chvíli kousky oloupaných brambor. Asi 5 minut společně restujte, poté přisypejte hrst vloček a ještě chvíli pokračujte v restování. Obsah hrnce poté zalijte vroucí vodou s rozpuštěným zeleninovým bujónem, anebo zeleninovým vývarem. Dobře promíchejte, přidejte sůl, kmín, mletý černý pepř, majoránku, čerstvý tymián a menší hlavu květáku rozdělenou na růžičky. Přihoďte také pokrájený pórek a všechnu zeleninu společně vařte asi 20 minut, dokud nezměkne.
Do mističky vyklepněte vejce a zalijte ho mlékem. Obojí rozkvedlejte dohladka a tuto směs za stálého míchání vlijte do hrnce s uvařenou zeleninou. Směs dochuťte podravkou a ještě chvíli povařte. Nakonec přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku, hrst čerstvého libečku a celou polévku tyčovým mixérem promixujte dohladka.
Hotovou polévku podávejte posypanou trochou strouhaného sýra a jemně nasekané čerstvé pažitky. Použít můžete i pažitkové kvítky, které dodají polévce nejen chuť, ale i nádherný vzhled.