Kremrole z domácího listového těsta - postup přípravy
Klasické kremrole jsou docela starý, avšak stále oblíbený dezert, který jen tak neomrzí. Když je upečete z domácího listového těsta podle receptu, který s námi sdílela paní Věra Dufková, vaši hosté vás budou mít za cukrářského mistra. I když postup možná na první pohled může znít složitě, je docela jednoduchý, jen mírně časově náročnější. Výsledek za to ale rozhodně stojí.
Listové těsto
Bílkový krém
Dvě másla přímo z lednice smíchejte s 250 gramy hladké mouky a vypracujte mazlavé těsto. Vyválejte ho do koule, zabalte do fólie a vložte do lednice.
Zbylou mouku smíchejte se čtyřmi vaječnými žloutky, přidejte mléko a špetku soli a půl hodiny směs zpracovávejte a hněťte. Toto těsto rozválejte na velkou placku. Z lednice vyndejte máslové těsto, které s pomocí prstů roztáhněte na první těsto tak, aby ho celé pokrývalo.
Oba okraje těsta přeložte ke středu placky a plát rozválejte na obdélník asi 40 cm dlouhý a 20 cm široký. Ten stočte jako roládu a vložte ho do lednice na 1 hodinu. Po hodině z rolády opět rozválejte placku a opět ji stočte do roličky. Po další 1 hodině postup opakujte a tentokrát nechte roládu v lednici do druhého dne.
Druhý den z těsta rozválejte placku, rozkrájejte ji na proužky, které omotejte kolem trubiček na kremrole, povrch potřete rozšlehanými žloutky a nechte je upéct v troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Nad parní lázeň položte misku s vaječnými bílky, přidejte k nim cukr a sůl a vyšlehejte je do pevné pěny. Odstavte ji z tepla, zašlehejte 1 lžíci moučkového cukru a naplňte směs do zdobicího sáčku nebo pistole. Upečené kremrole pak naplňte bílkovou náplní a nechte vychladnout. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.