Křupavé kynuté francouzské bagety - postup přípravy
Upéct si chutné a křupavé francouzské bagety se mnohým zdá jako nadlidský úkol, opak je ale pravdou. Při troše snahy je zvládne i naprostý pekařský začátečník.
Ingredience
Dejte do zadělávací mísy prosátou hladkou mouku. Přidejte sušené droždí a zamíchejte. Pak přisypejte sůl a opět promíchejte. Nakonec přilijte vodu a vše dobře promíchejte (nejlépe koncem vařečky, aby se ingredience důkladně promísily). Když je vše dokonale promíchané, přikryjte mísu fólií a nechte 45 minut kynout.
Těsto vyklopte na vál či pracovní desku, ale nepoužívejte mouku, i když těsto lepí. Místo toho si navlhčete ruce. Těsto několikrát na desce prohoďte a přeložte viz video, můžete si pomáhat stěrkou. Pak ho vraťte do mísy, zakryjte a dejte na 45 minut kynout. Poté proces zopakujte a opět dejte kynout na 45 minut. Poté vše opět zopakujte a dejte těsto počtvrté kynout.
Následně si poprašte vál moukou, vyklopte na něj těsto a to také pomoučněte. Rozdělte ho na 4 stejné díly. Z každého udělejte menší obdélníkovou placku a tu pak srolujte spojem dolů. Bochánky přikryjte fólií a nechte 10 minut kynout.
Opět si poprašte vál moukou. Z bochánku opět udělejte obdélníkovou placku, srolujte ji, zmáčkněte rukou a vytvarujte bagetu. Dejte ji na plech vyložený bavlněnou látkou, třeba povlakem na polštář nebo kvalitní utěrkou, která je dostatečně pomoučněná, aby se těsto nelepilo k látce. Mezi jednotlivými bagetami pokaždé udělejte ohyb z látky, aby se naopak nelepily jedna k druhé. Jakmile zpracujete všechny bochánky, přikryjte je utěrkou a nechte 20 minut kynout.
Po uplynutí dané doby si zapněte troubu na 200 °C a dejte dolů pekáček s vodou. Bagety dejte na dalších 12 minut kynout, než se trouba rozehřeje. Pak je za pomoci kartonu obaleného alobalem přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Postříkejte je vodou a pak je čtyřikrát nařízněte ostrým nožem.
Bagety dejte do trouby a před jejím zavřením postříkejte vnitřek trouby vodou. Pečte je 8 minut, poté plech s bagetami obraťte a pečte dalších 7 až 8 minut, dokud nebudou dozlatova. Poté je nechte vychladnout na mřížce.