Kuličky z kuřecího masa s cuketou - postup přípravy
Cuketová sezóna je v plném proudu a receptů na chutné pokrmy z téhle zelené krásky není nazbyt. Přitom není nutné držet se jen čistě vegetariánských receptů, strouhaná i jinak zpracovaná cuketa se má na talíři moc ráda s masem, obzvláště pak s mletým. Nasnadě jsou proto masové kuličky doplněné o strouhanou cuketu ponořenou v nějaké moc dobré smetanové omáčce. Jeden takový recept jsme si pro vás dnes připravili.
Masové kuličky
Omáčka
Návod na přípravu:
Nejprve připravte masové kuličky. V hluboké míse smíchejte světlé natrhané pečivo s mlékem a nechte ho asi 5 až 10 minut nasáknout a rozmixujte ho do hladké kaše. K té pak přidejte mleté maso a jedno rozšlehané vajíčko. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pak přidejte ke směsi najemno nasekanou cibulku, kopr a prolisovaný česnek a uhněťte jednolitou hmotu. Z té pak rukama tvarujte kuličky, které buďto osmažte na pánvi s horkým olejem, anebo je vyložte na plech a dejte péct na 200 °C 15 až 20 minut. Pak připravte omáčku.
Cukety omyjte, osušte, odkrojte špičky a nastrouhejte na dlouhé plátky, které pak pokrájejte na kousky dlouhé zhruba 5 centimetrů. Na kamnech rozpalte pánev s kouskem másla a osmahněte na ní cuketu. Pak odstavte z kamen a vložte do hluboké mísy.
Lžíci mouky rozmíchejte ve 25 mililitrech studené vody a tuto směs přilijte do pánve k rozpuštěnému máslu, které zbylo po dosmažení cukety a znovu zapalte oheň. Přidejte do směsi také bílé víno, sůl, pepř a tymián a vařte tak dlouho, dokud směs nezhoustne na hustou omáčku. Do té pak přidejte ještě sto mililitrů smetany a znovu promíchejte a omáčka je hotová.