Kuře v paprikové omáčce s haluškami - postup přípravy
Dopřejte si pořádný a poctivý oběd v podobě kuřecího masa v paprikové omáčce s haluškami. Tato kombinace je nejoblíbenější u našich slovenských sousedů, od nichž recept převzala a s námi jej sdílela paní Ilona Šimůnková.
Ingredience
Na halušky
Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. Slaninu nebo špek pokrájejte na malé kostičky, které nechte v hrnci rozehřát, aby pustily tuk. V něm nechte osmažit cibulku dorůžova, vše zasypejte sladkou paprikou a nechte ji chvilku zarestovat. Do směsi přidejte nové koření, bobkový list a rajčatový protlak. Promíchejte, přidejte kuřecí maso, na malé kousky pokrájenou červenou papriku, podle chuti osolte a opepřete a nechte ještě chvilku vše společně restovat.
Směs v hrnci podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte dusit, dokud maso úplně nezměkne. Hotovou omáčku zahustěte záklechtkou z hladké mouky a vody, nechte krátce provařit, omáčku ještě dochuťte solí a pepřem a odstavte ze sporáku.
Polovinu brambor uvařte ve slupce v jemně osolené vodě doměkka. Po uvaření je oloupejte a nastrouhejte na jemno. Syrové brambory rovněž oloupejte a nastrouhejte na jemno a obojí smíchejte dohromady. Přidejte sůl a polohrubou mouku a vše vypracujte do hladkého těsta.
V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Když začne bublat, s pomocí síta na halušky do ní nastrouhejte bramborové těsto a nechte je vařit asi 7 minut. Nevařte přitom všechny halušky najednou, potřebují kolem sebe volný prostor, jinak se mohou snadno slepit a vytvořit velkou bramborovou kouli.
Po uvaření halušky vylovte z vody a nechte je okapat v cedníku.
Uvařené a okapané halušky podávejte spolu s kuřetem a přelité paprikovou omáčkou.