Kuřecí paličky v jogurtové marinádě pečené s bramborami a mrkví - postup přípravy
Z jednoho pekáčku jsou ty nejchutnější obědy a večeře. Nejenže se chutě přísad propojí jako při žádném jiném způsobu přípravy, ale navíc neušpiníte ani tolik nádobí jako při běžném vaření. A to je přece skvělé! Navíc příprava zabere jen minimum času a pak už se vše jen bezpracně peče.
Ingredience
Jogurt nalijte do větší misky a přidejte k němu sladkou a pálivou červenou papriku, rozmarýn, kurkumu, očištěný a prolisovaný či na jemné plátky krájený česnek, sůl, mletý černý pepř a případně kari a muškátový oříšek. Marinádu pečlivě promíchejte, dokud jogurt nezíská jednotnou barvu a přísady se úplně nesmísí.
Kuřecí paličky umyjte a osušte papírovou utěrkou a případně dočistěte od zbytků peří. Vložte paličky do mísy s marinádou a míchejte, dokud se všechna úplně neobalí jogurtem. Pak vložte mísu s marinovanými stehýnky do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit a nasáknout kořením. Čím déle je budete marinovat, tím budou jemnější a voňavější.
Zatímco se kuře chladí, připravte zeleninu. Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Jestliže používáte nové a menší brambory, můžete je nechat buďto celé, anebo je jen rozkrojte na polovinu. Pokud chcete, nemusíte brambory ani loupat. Stačí důkladně očistit slupku od nečistot a péct je i s ní. Všechnu zeleninu vložte do mísy, postříkejte olejem a promíchejte. Pak ji posolte, opepřete a případně posypejte paprikou a znovu dobře promíchejte, aby se koření dostalo na všechny plátky.
Připravte si zapékací misku vymazanou máslem a vyrovnejte do ní připravenou kořeněnou zeleninu. Na ni rozložte kuřecí paličky a vše zalijte zbývající marinádou z misky.
Na vrch rozložte kostky másla a pošlete pekáček do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 35 až 40 minut.
Servírujte několik paliček s trochou zeleniny a doplňte o čerstvé okurky či salát ze sezónní zeleniny.
Dobrou chuť.